Az éjszaka már száraz lesz - marad az aszály

Vágólapra másolva!
Miközben a kora délutáni órákban Kiskunhalason megdőlt az abszolút hőmérsékleti rekord és országszerte mindenhol tikkasztó volt a kánikula, az északi-északkeleti országrészben heves zivatarok törtek ki. Az éjszaka már újra száraz lesz, tovább erősödik az aszály, fokozódik a vízhiány.
Vágólapra másolva!

Az országban és Budapesten is megdőlt az abszolút hőmérsékleti rekord.

A forróságban délután 2 óra tájékán jelentek meg az első zivatarfelhők az égen Budapesttől északkeletre, később az északi országrészben több helyen is heves zivatartevékenység indult el. Az Északi-középhegységben Ózd környékén jelentős, helyenként 10-20 mm mennyiségű csapadék hullott, míg a határon túl, Szlovákiában hatalmas felhőszakadások, jégesők alakultak ki..

A frissítő záporok hatására a levegő is néhány fokkal lehűlt és felfrissült. Budapest környezetében is több helyen jelentek meg gomolyfelhők az égen, de a záporok, zivatarok nem érintették a várost.

A déli, délkeleti országrészben folyamatos maradt a forróság, a zivatarok elkerülték az Alföld térségét.

Pénteken, az esti órákban az utolsó cellák is eltűnnek, száraz lesz az éjszaka.

Holnap a sok napsütés mellett a délutáni óráktól újra elkezdődik a gomolyfelhő képződés, és az időnként megélénkülő szél mellett elszórtan ismét lehet számítani frissítő záporokra, zivatarokra. Ezek azonban nem adnak jelentős csapadékutánpótlás, enyhítik ugyan átmenetileg a forróságot, utána viszont még fülledtebb lesz a levegő.

Egyelőre nincs remény a - már-már vízhiánnyal fenyegető - szárazságot enyhíteni képes csapadékra, takarékoskodjunk az ivóvízzel. Az időjárásról részletesen itt tájékozódhat.