Magyarország lesz Európa hőcentruma

Vágólapra másolva!
Már hétfőn is csupán egy fokkal volt magasabb kontinensünk legmelegebb pontja, az olasz Pó-síkság maximumhőmérséklete hazánkénál. Kedden és szerdán, sőt "szerencsés" esetben akár egészen szombatig Magyarország lehet Európa legmelegebb pontja. A maximumok átlépik a 40 fokos lélektani határt, megdönthetik az abszolút hőrekordot jelentő 41,7 fokot.
Vágólapra másolva!

Különösen kedvezőtlen időjárási helyzet alakult ki hazánk felett a hőhullám szempontjából. Térségünk lesz a centruma annak a területnek, ahol minden összejön a példátlan forróság kialakulásához. Az Afrika felől érkező száraz és forró légtömegek a Földközi-tenger középső medencéjén át elsősorban egyenesen a Kárpát-medence fölé érkeznek. Az ettől nyugatra eső területeket ciklonok legyengült hidegfrontjai érintik, keletre pedig lassabban érkezik a nagy meleg, ezért arrafelé némileg gyengébben alakul a felmelegedés.

A nagytérségű időjárási folyamatok megfelelő alakulását figyelembe véve komoly esély van rá, hogy több napig Magyarország "büszkélkedhet" a kontinens legmelegebb területével. Hétfőn, a szintén a fő melegáramlásba beleeső Pó-síkságon mérték a legmelegebbet, 39 fokot. Ettől azonban hazánk és Németország csak egy-egy fokkal maradt el. Míg Németországban már egy hidegfront frissítő hatása érvényesül, ez a hidegfront hazánk felett tovább erősíti a forró levegő áramlását. A legmelegebb légtömegek kissé keletebbre helyeződnek, ezért egyértelműen a Kárpát-medence környéke, valamint a hét második felében a Balkán adhatja a legmagasabb hőmérsékleti értékeket.

A Kárpát-medencei maximumokat tovább erősíti, hogy a tenger hűtő hatása nálunk már nem érvényesül. Kedden és szerdán szinte biztosan nálunk lesz a kontinens legmelegebb pontja, de arra is van esély, hogy akár szombatig így maradjon. Számértékben kifejezve ez szerdától 40 fok feletti hőmérsékleteket jelent.

A fő problémát az jelenti, hogy a hazai lakosság nincs felkészülve arra, ami a mediterrán térségben évente többször is előfordul. Sem a lakások hővédelme, sem az életritmusunk - kritikus helyzetekben esetleg a túlélési stratégiánk - nem adaptálódott a 40 fokos értékekhez.

Ezért a következő napokban igyekezzünk alkalmazkodni a rendkívüli körülményekhez, vegyük komolyan a figyelmeztetéseket, tanácsokat. Az eddigi figyelemfelhívás is hatékonynak bizonyult, hétfőn, a nyár eddigi legforróbb napja ellenére viszonylag alacsony volt a mentőhívások száma.

Legyünk azért továbbra is óvatosak, az eddigi csak a kezdet, a magasabb hőmérsékleti értékek még csak most jönnek, és a lakások felforrósodása is csak ezután okoz növekvő problémákat: egyre kevésbé tudunk pihenni, regenerálódni. Az abszolút hőrekord is komoly veszélybe kerül. Jól tesszük, ha a vízpartokra menekülünk.

Olvassa rendszeresen a címlapon található "Hőség" rovatunk információit. Részletes, friss jelentéseinket itt olvashatja.