Kemény fagyok Argentínában

Vágólapra másolva!
A téli idő jegyében telt a mostani hét Argentínában. Hétfőn 89 év óta először havazott Buenos Airesben, az ország számos helyén hóviharok alakultak ki, majd a hét közepétől szubtrópusi területeken is -5 fok alá csökkent a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Egy markáns légörvény hozott nedves, antarktiszi eredetű levegőt a hét elején Chile és Argentína térségébe. Hatására sokfelé vált téliessé az időjárás. A magasabban fekvő területeken jelentős hótorlaszokkal küzdöttek a helybéliek. Buenos Airesben 89 év óta először havazott.

A ciklon tovább haladt kelet felé, helyébe magasnyomás épült fel, melynek hatására felhőtlenné vált az ég. A hidegbeáramlásnak és az Andok csapadékot felfogó hatásának köszönhetően rendkívül szárazzá vált a levegő, amely így az év közel leghosszabb éjszakáin erőteljesen lehűlt.

Az Argentin fővárosban is gyenge fagyokat mértek, de az ország középső, és északi, tengertől távol eső vidékein szokatlanul erős volt a hajnali lehűlés. A déli szélesség 28. fokán, azaz még javában a szubtrópusi éghajlaton belül elhelyezkedő Santiago del Estero városában csütörtök hajnalban -7 fokra hűlt a levegő, és még a következő két napban is fagyokra készülhetnek.

Az előrejelzések szerint a jövő héten kissé melegszik az idő, a különleges fagyok lassan eltűnnek.