Júliusi havazás határainknál

Vágólapra másolva!
Ausztria nyugati és déli tartományaiban, Vorarlbergben, Tirolban és Karintiában is havazik. A hőmérséklet a 2000 méter feletti területeken akár -8 °C fokig is süllyedhet. A ritka júliusi havazás eredménye a következő napokban gyorsan elolvad. A hétvégén már a csúcsokon is 20 fokig melegszik a levegő.
Vágólapra másolva!

Ritka élményben lehet részük az Alpokba utazóknak! Már meglepően kis magasságokban is komoly havazással találkozhatnak. A túrázókat erős fagyok is veszélyeztetik, csak jó felszereléssel szabad a 2000 méter feletti magasságokba elindulniuk. Jó hír, hogy az elmúlt napokhoz képest javult a közlekedési helyzet, a múlt héten csak hólánccal lehetett a magasabb hágókra felkapaszkodni.

A Nyugat-Európában található sekély ciklon és a hozzá kapcsolódó, Magyarországon is átvonuló markáns hidegfront hatására Ausztria 2000 m feletti síterepein jelentős mennyiségű hó hullott. A hőmérséklet mindenhol 0 °C alatt maradt, helyenként -8 °C-ot is mértek.

A hazánkhoz legközelebb fekvő 2000-es csúcs, a 2075 méter magas Schneeberg csupán 60 km-re fekszik Soprontól, így a városból tiszta időben jól látható a jellegzetes hegy, amelynek tetejét kedden 5-15 cm vastag hóréteg fedte be.

A látvány nem ígérkezik tartósnak, várhatóan már szerda folyamán elolvad és csak a hegy, télről megmaradt kisebb hófoltjai fehérítenek. A hétvégi erős felmelegedésben pedig a hegycsúcson is eléri a hőmérséklet a 20 fokot, így megyünk át néhány nap alatt a télből a nyárba.