Hóviharok Kelet-Európában

Vágólapra másolva!
A Kelet-európai-síkságon az észak felől érkező erős hidegbetörés sokfelé okozott már csütörtökön viharos szeleket és havazást. Helyenként hófúvás lassítja a közlekedést a térségben. A fagyos légtömegek útja délnyugat felé tart, pénteken már az Adria déli részét is eléri.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati térsége felett kialakult anticiklon és a Fekete-tenger környékén örvénylő ciklon együttes hatásának köszönhetően nagy térségben kezdődött folyamatos lehűlés.

Csütörtökön a Kelet-európai-síkságon egy magassági hidegcsepp vonult északkelet felől délnyugati irányba. A hidegcsepp kedvez a csapadékképződésnek, ezért Ukrajnában sokfelé alakult ki heves hózápor, havazás. A hóesést általában erős, néhol viharos szél is kísérte. Helyenként hófúvás épít hótorlaszokat, a közlekedés átmenetileg jelentősen lelassult.

Csütörtök este már Romániában is nagy térségben alakul ki heves hózápor, havazás, pénteken pedig a hidegcsepp már az Adria déli vidéke felett lesz. Ekkor Olaszország délkeleti partvidékén sem kizárt a hóesés.