A héten még nem jön meg a tél

Vágólapra másolva!
Bár lesznek téli pillanatok a héten, az igazi tél egyelőre várat magára. Változékony időnk lesz. A hajnali fagyok visszatérnek, de napközben az átlagos körül, helyenként kissé felette alakul a hőmérséklet. Napos és csapadékosabb periódusok egyaránt előfordulnak, a csapadék azonban elsősorban eső formájában hullik le.
Vágólapra másolva!

A novemberi havazások nem hoztak tartós hideget. December első teljes hetében még nem számíthatunk téli időre. A markáns ciklonok tőlünk nyugatra, északnyugatra helyezkednek el, így az igazán hideg, sarkvidéki légtömegek számára el van zárva az út a kontinens közepe felé. Az egymást követő frontok csak gyenge hidegfrontokat hoznak fölénk.

Kedden is egy ilyen hidegfront érkezik, amely hatására néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, azaz átlagos értékekre készülhetünk. A futó záporok, kisebb esők mellett csupán a hegyekben számíthatunk hózáporokra, kisebb havazásra.

Szerdától az ország nagy részére visszatérnek a reggeli fagyok, napközben azonban 5-6 fok körül tetőzik a hőmérséklet. Kisebb felhőzónák haladnak keresztül hazánkon, melyekből elszórtan fordulhat elő eső. Havazás továbbra is legfeljebb magasabb hegycsúcsainkon várható.

Nagy változásra vasárnapig nincs kilátás.

Miközben nálunk késő őszi hangulatot árasztanak a tájak, a közeli szlovák és osztrák síterepeken többször számíthatunk kisebb-nagyobb havazásra a héten. Elsősorban az 1200 méter feletti területeken képződhet friss hóréteg.