Viharciklonok sorozatban

Vágólapra másolva!
A héten egymás után alakulnak ki markáns ciklonok a Norvég-tenger felett. A ciklonok keleti irányba helyeződnek át. Hidegfrontjaik sokfelé, főként az Északi- és Balti-tenger környékén okoznak orkán erejű széllökéseket. Nem mellékesen a ciklonok csapadékából az Alpokban és Kárpátokban vastag friss hóréteg jön létre.
Vágólapra másolva!

A téli félévben a mérsékelt övi ciklontevékenység aktív. Ezek a légörvények szállítják délre a sarkvidéken felhalmozódott fagyos levegőt. A hidegfrontok mentén viharos szelek jönnek létre.

A héten egymás után alakulnak ki az alacsonynyomású légköri képződmények kontinensünk északnyugati partjai mentén. A ciklonok általában Skandinávia déli részén keresztül haladnak keleti irányba. A ciklonokban lévő hidegfrontok vonulását - amikor azok a légörvény középpontjától délre nyúlnak - az erős nyomáskülönbség és a ciklon saját vonulása együttesen erősíti. Egy-egy ilyen hidegfrontban sík felszín felett a széllökések meghaladják a 100-120 km/órát.

A héten leginkább az Északi- és Balti-tenger partvidékét érintik a nagyjából 24 óránként jelentkező viharok, de Németország és Lengyelország északi síkságain is számítani lehet orkánra.

Kedd reggel Németország északnyugati partvidékén helyenként már elérték a széllökések a 100 km/órát, a meteorológiai modellek azonban ennél nagyobb szeleket jeleznek előre a következő napokban.

A markáns ciklonok jelentős csapadékot is hoznak nem csak az északi térségbe, hanem Közép-Európa fölé is. Ennek köszönhetően az Alpok északi részén és a Kárpátokban vasárnapig jelentős friss hóréteg kialakulására számíthatunk 1000 méter felett.