Hóviharok Közép-Európában

Vágólapra másolva!
Erőteljes északias áramlással érkezett a hideg levegő hétfő hajnalban a kontinens középső vidékére. Németországban és Lengyelországban délelőtt nagy területen fordult elő ismétlődő hózápor. A hó általában 400 méter felett meg is marad. Egy-egy hevesebb hóviharban a széllökések a 100 km/órát is megközelítik. A heves hózáporok hazánkban is megjelennek kedd délig.
Vágólapra másolva!

Egy skandináv ciklonnak köszönhetően nagy sebességgel hideg levegő érte el hétfő reggelre Közép-Európát. A labilis légtömegben délelőtt Németországban és Lengyelországban egymás után alakultak ki a hózáporok. A maximum fél óráig tartó heves csapadékban akár néhány centis hó is lehullhatott, amely általában csak a 400 méter feletti területeken maradt meg. Az alapvetően is 30-50 km/órás szél hózáporok idején közel 100 km/órás lökéseket produkált.

A hideg levegő hazánkat is elérte. A légtömeg ugyan sokat veszít nedvességéből, de kedd délig ezzel együtt is többfelé fordulhat elő Magyországon is hevesebb hózápor. A kevés hó csupán a hegyekben maradhat meg.