Erős havazás Ausztriában és Horvátországban

Vágólapra másolva!
Intenzív havazás kezdődött az Alpok térségében annak a ciklonrendszernek a nyomán, amely a Skandináv-félszigettől egészen a Földközi-tengerig lenyúlva alakítja kontinensünk időjárását. A hétvégén Közép-Európa hegyeiben, és helyenként a síkvidéken is sokfelé okozhat további havazásokat.
Vágólapra másolva!

Az erős széllökések által kísért havazás az autósok többségét is meglepte. Ausztriában több autópályán is lelassult a forgalom.

Az Alpok térségében most elkezdődött havazásnak a hétvégén is lesz még folytatása, így a sípályákra októberben lehullott hónak már novemberben is megvan az utánpótlása.

Az előrejelzések szerint a szombaton és vasárnap lehulló friss hó mennyisége az Alpok vonulatának északi peremén akár a 100 centimétert is meghaladhatja. A megerősödő szélben a széllökések vasárnapra elérhetik a 140 km/órát is. A havazás és az erős szél sokfelé okoz lavinaveszélyt.

Havazás kezdődött Horvátország magasabban fekvő területein is, ahol a frissen hulló hó szintén sokfelé nehezíti meg a közlekedést.

Hétvégén hazánkban főként az északi, északkeleti országrészben lehet havazásra számítani, amelynek nyomán magasabb hegyeinkben szánkóznivaló hóval is találkozhatunk.