60 centis hó a Börzsöny tetején

Vágólapra másolva!
Hazánk hegyeiben általában 400 méter felett mindenütt összefüggő hótakaró alakult ki. A legtöbb hó az elmúlt egy hét során a Dunakanyar környéki csúcsokon hullott. A Börzsöny tetején a 60 cm-t is meghaladja.
Vágólapra másolva!

Múlt hét szerdán az Északi-középhegység 600 méter feletti csúcsain már havazott. A vasárnap óta tartó csapadékos, hideg időben hazánk szinte minden hegyvidékén összefüggő hótakaró alakult ki 400 méter felett. Az egyik legcsapadékosabb terület a Dunakanyar volt, így a környező hegyekben találkozhatunk a legszebb téli tájakkal.

A Börzsöny hó szempontjából a legszerencsésebb helyzetben volt. Az elmúlt szerdán leesett közel 10 cm az olvadás során néhány nap alatt felére csökkent, de szombattól kezdve minden nap hullott hozzá még 5-15 cm friss hó. Így csütörtök reggelre már 60 cm-t is elérte a hótakaró, ami a nap során várhatóan 3-5 cm-rel gyarapodik.

Dobogókőn 40 cm, a Mátra csúcsain 30 cm, a Bükk legmagasabb vidékein 10-20 cm fehér réteggel találkozhatunk. Szánkózáshoz kiválóak a feltételek. Elvileg síelésre is sokfelé alkalmas a hótakaró, de a korai téli viszonyok a sípályák fenntartóit váratlanul érték. Hétvégére azonban előreláthatóan többen is megnyitják sípályáikat a nagyközönség előtt. Érdemes érdeklődni!

A legfrissebb előrejelzések szerint a jövő hét nagy részében nem várható számottevő csapadék, időnként olvadásra is számíthatunk.