Újabb esők - árvizek Portugáliában

Vágólapra másolva!
Egy stabil helyzetű ciklonnak köszönhetően Portugália egyes részein és Spanyolország nyugati határvidékén további jelentős esők fordulnak elő kedd estig, az árvízhelyzet rosszabbodik.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hétvégén egy közepes méretű ciklon erősödött meg az Atlanti óceánban Portugália partjaihoz közel. A nagytérségű mozgásoknak - elsősorban az Európa központi területe felett elhelyezkedő anticiklonnak - köszönhetően a légörvény helyzete szerdáig alig változik, így a ciklon bőséges csapadéka viszonylag kis területre korlátozódik.

Szombaton és vasárnap nagy térségben haladta meg a csapadék mennyisége Portugáliában az 50 mm-t, helyenként megközelítette a 100 mm-t. Ez több mint egy egész havi átlag.

Hétfőn elsősorban Portugália délkeleti vidékére érkezik jelentős mennyiségű csapadék, a nagy esőzés már hajnalban elkezdődött. Kedden az intenzív csapadék északabbra is kiterjed, valamint a két nap során rengeteg eső várható a szomszédos spanyol területeken is.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a csendes eső mellett helyi jelleggel heves záporok is kialakulnak, amelyek a néhány négyzetkilométeres vízgyűjtővel rendelkező patakokon hirtelen nagy áradásokat okozhatnak.

Szerdán a ciklon jelentősen gyengül és keletebbre helyeződik, ennek hatására Spanyolországban alakulhat ki jelentős csapadék, elsősorban heves záporok formájában.