Vágólapra másolva!
Japánnak egy újabb tájfun érkezésére kell felkészülnie. A Csendes-óceán térségében kialakult tájfun várhatóan pénteken, a kora reggeli órákban éri el Japán partjait, lassú haladása miatt nagy pusztítás várható. A meteorológusok jelentései szerint a tájfun jelenleg Tokiótól 500 km-re délre helyezkedik el.
Vágólapra másolva!

A mérések szerint a tájfunban a szélsebessége mára már elérte a 157 km/órát, a széllökések pedig közel 200 km/órásak. A kicsi Csendes-óceáni sziget, Hachijojima körül 6 méteres hullámokat okoz a tájfun.

Az előrejelzések szerint Fitow nem sokat gyengül, miután eléri a szárazföldet, és lassú, 20 km/órás haladási sebessége miatt valószínűleg óriási pusztítást fog okozni a szigetországban. Ha Fitow ilyen erős marad, akkor a legerősebb tájfun lehet, ami eléri Japánt a 2004 októberi után, amely akkor több tucat ember halálát okozta.

A vihar lassú mozgása miatt hosszú ideig tartó heves esőzésekre és igen erős szélre kell felkészülniük az ott lakóknak, amelyek mind növelik a földcsuszamlások és áradások kialakulásának esélyét.

Fitow érkezése és a heves esőzések miatt már a vonatközlekedést is részben felfüggesztették, számos repülőjáratot pedig töröltek Tokió és Hachijojima között. A magas hullámok miatt a part közeli autópályákon sem szabad közlekedni.

A Csendes-óceán keleti részén is egy hurrikán okozott óriási hullámokat. A viszonylag gyenge Henriette, a Saffir-Simpson skála szerinti leggyengébb, egyes kategóriájú hurrikán volt, amely mára már leépülőben van. Henriette által okozott heves esőzések és az óceánon kialakult hatalmas, 4 méteres hullámok több áldozatot is követeltek a hurrikán által érintett területeken.