Európa-szerte napos, őszi idő a hétvégétől

Vágólapra másolva!
A Közép-Európa időjárását alakító, Észak-Olaszország felett kialakult ciklon lassan északnyugat felé mozog, helyére dél felől meleg levegő áramlik, és a kontinens középső területei felett egy anticiklon épül ki a következő napokban. A Skandináv-félsziget térségében markáns ciklon van kialakulóban, itt ismét hűlni kezd a levegő.
Vágólapra másolva!

A kontinens nagy részén kellemes, őszi idő lesz a hétvégén. Pénteken még sokfelé lehet kiadós esőre számítani, de szombattól hosszabb-rövidebb időre már mindenhol kisüt a nap. Egyedül a skandináv országokba utazóknak kell csapadékos, hűvös időre készülniük.

A Brit-szigetek időjárását az elmúlt napokban alakító anticiklon még a hétvégén is a szigetország felett helyezkedik el. Ezért az ország területén jelentős mennyiségű csapadékra sehol sem kell számítani, a sok napsütés hatására napról napra melegszik a levegő, vasárnap már 20 fok közeli értékek is előfordulhatnak.

Közép-Európa felett is felszakadozik a felhőzet, és többnyire derült lesz az ég. Lassan erősödik a nappali felmelegedés, és Franciaországtól a Fekete-tengerig mindenhol 20 fok felett alakul a hőmérséklet csúcsértéke.

A mediterrán országokban és a Balkánon a sok napsütés hatására a következő napokban visszatér a nyár, a levegő hőmérséklete sokfelé emelkedik 25 fok fölé, és helyenként akár a 30 fokot is elérheti.

Az Atlanti-óceán felett kialakult markáns ciklon várhatóan a hét elején éri el Portugália és Franciaország nyugati területeit, itt kissé lehűl a levegő, és csapadékosra fordul az időjárás.
Egy hidegcsepp hatására lehűlés és kiadós esőzés várható hazánktól keletre is. A kontinens más területein marad a kellemes, napsütéses őszi idő.