Csúcshőmérsékleten a Balaton

Vágólapra másolva!
Ma a Balaton vízhőmérséklete eléri az eddigi legmagasabb értékeket. A Keszthelyi-öbölben 30 fok várható. Természetesen a sekélyesben ennél melegebb lesz a víz.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli hőhullám nem kíméli tavainkat sem. Ma délutánra a Balaton és a Velencei-tó is várhatóan eléri eddigi vízhőmérsékleti maximumát 30 fok körüli értékkel. Szombaton is hasonló értékek alakultak ki. A szinte zavartalan napsütés és a 30 fok feletti léghőmérséklet hatására a reggeli 28-29 fokos értékek tovább emelkednek.

A legmelegebb a Keszthelyi-öböl lesz, az északi parton 1-2 fokkal alacsonyabb értékek lehetnek. A déli sekélyesben ugyanakkor 30 foknál melegebb vízzel számoljunk, ami már alig nyújt felfrissülést a kánikula ellen.

Kedvező viszont, hogy a Balaton térségét is érinti az a kisebb enyhülés, ami a Dunántúlon egy gyenge hidegfront hatására várható. Így "csak" 35 fok körüli értékek lesznek délutánra, szemben a keleti 40 fokokkal. Kedvező a megerősödő szél is, ami jelentősen csökkenti a hőérzetet.

A szakemberek szerint a rendkívül magas vízhőmérséklet nem veszélyezteti az élővilágot, és a vízminőség is jó, ill. kiváló. A tó vízszintje megfelelő, a kánikula hatására napi fél centimétert apad.