Nyár és ősz - Európa hétvégi időjárása

Vágólapra másolva!
Kontinensünk időjárása meglehetősen változékonyan alakul a hétvégén. Most Görögország déli vidékén készülhetünk stabil kánikulára, míg például Európa nyugati részére esernyővel és vékony kabáttal felszerelkezve érdemes elindulni.
Vágólapra másolva!

Akiknél a strandolás a fő program, érdemes megfontolni, milyen távolságok hajlandóak ezért megtenni. Bár az Adria vize 23 fokos, szombaton van esély a többórás napsütés mellett helyi záporok, zivatarok kialakulására. Várhatóan vasárnap zavartalan lesz a napsütés a nagy melegben.

A Fekete-tenger mentén legfeljebb vasárnap délután romolhat el kis mértékben az időjárás, igaz, a víz hőmérséklete "csupán" 21-22 fokos. Görögország északi felén pénteken még előfordultak zivatarok, a déli részeken, például a főváros térségében felhőtlen kánikulára lehet készülni. A tenger vize általában 22-23 fokos.

A Földközi-tenger középső és nyugati medencéje is strandidővel bír, bár a víz hőmérséklete a francia partvidéken csupán 20 fok körüli.

A hűsítő magashegységi túrákra nem mindenütt megfelelő az időjárás. Az Alpok nyugati részén többször tartós eső, a keleti területeken és a Kárpátokban felhőszakadások jelentenek nem kis veszélyt. Csak a túraútvonalat jól ismerő, felkészült sportemberek induljanak útra! A zivatarok gyors kitörését a karfiolszerű tetővel rendelkező tornyosuló gomolyfelhők jelzik. Szombaton az Kárpátok északi részén, a szlovák hegyekben túlnyomóan napos időre készülhetünk.

Nyugat- és Észak-Európában meglehetősen változékony, többször csapadékos, időnként őszies jellegű időjárás a jellemző a hétvégén. Esernyővel, vékony kabáttal érdemes felszerelkeznünk.