Egy remek kép a csapadéksávról

Vágólapra másolva!
Egy zivatarfelhő csapadéksávja néhány kilométer távolságból gyönyörű és tanulságos látványt nyújt az időjárás szerelmeseinek. Egy olvasónk által beküldött kép arról tanúskodik, hogy mindez a magasból még sokkal szebb.
Vágólapra másolva!

Dudás István olvasónk, aki hobbiból vitorlázó-repülőgépet vezet, egy klubtársa által 2007. május 25-én készült képet juttatott el szerkesztőségünkbe. A kép ezer méter magasan készült az Egertől dél-délkeleti irányba fekvő Andornaktálya felett.

A képen egy zivatarfelhő alját láthatjuk, ahogy belőle láthatóan intenzív esőzés csapadéksávja éppen Eger belvárosát "köti össze" a felhővel. Valószínűleg a gomolyfelhők "összeállásából" megerősödött zivatarfelhő két komolyabb felhőtoronnyal rendelkezik, erre utal a csapadéksáv két jól elkülöníthető sötétebb, nem átlátszó része.

Forrás: Dudás István

Az intenzív csapadékban a nagy magasságból lezúduló esőcseppek (vagy esetleg jégdarabok) a felszíni hőmérsékletet a felhőzet alatt hirtelen lecsökkentik, így az sűrűbbé válik a környezeténél, és megindul a ritkább, melegebb területek felé. Ennek hatására erős széllökések jönnek létre, amit zivataros kifutószélnek nevezünk. Jól látható a képen, hogy a csapadéksáv felszín közeli részét ezek a széllökések kiszélesítik, és elmosódottá teszik.

Köszönjük a remek képet!