Romlik az idő az ünnepek végére

Vágólapra másolva!
Változatos arcát mutatja a május vége: vasárnap a hőmérséklet tekintetében még igazi nyárban lesz részünk, de gyakoribbá válnak a zivatarok. Hétfőn már több órára is beborul az ég, több lesz a csapadék. Az ünnepek után hűvösre fordul az idő. Sok hasznos tanácsot is olvashat a szabadidős programokkal kapcsolatosan.
Vágólapra másolva!

Vasárnap főleg északkeleten, majd délnyugaton kissé romlik az idő, de a hőmérsékletek továbbra is az átlag felett alakulnak. A több-kevesebb napsütés mellett szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. Várhatóan keleten, északkeleten, majd délutántól délnyugaton lesz gyakoribb a csapadék, míg a legtöbb napsütésre a középső országrészben és napközben még a Dunántúlon van kilátás. Megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati, déli szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is kialakulhatnak. 25, 30 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Egész napos szabadtéri programokhoz már nem mindenütt kedvez az időjárás, de lesznek többórás kellemes, napos időszakok. A strandolást a gyakori felhősödés zavarja.

A kellemes kora esti órákban ajánlott nagy sétákat tenni. A hétvégén a csekély gépjármű-forgalom következtében a belvárosok levegője is viszonylag tiszta lesz.

A párás időben egyes gyümölcsösökben gyorsan szaporodnak a gombás megbetegedések. A szükséges permetezést a szélcsendesebb reggeli, délelőtti órákban érdemes megtenni.

Hétfőn egy hidegfront érkezik. A Dunántúlon tartósan felhős égre, többször esőre, záporra, helyi zivatarra számíthatunk. Keleten délelőtt még néhány órára kisüt a nap, de később heves záporok, zivatarok fordulhatnak elő. Megerősödik a déli szél. Nyugaton 23, 25 fokra melegszik a levegő, de a Tiszántúlon helyenként még megközelíti a 30 fokot.

Pünkösd napjára tehát érdemes alternatív programokat is szervezni, nyugaton már nem lesz igazi strandidő.

A hét közepére hűvösre fordul az idő, sok helyen 20 fok sem lesz.

A pollenkoncentráció, főleg a csapadékosabb helyeken közepes lesz, különösen a pázsitfűfélék pollenjei vannak nagyobb számban a levegőben. Az [origo] Egészség rovatának allergiával kapcsolatos betegtájékoztató és ismeretterjesztő oldalán megtalálhatók az aktuális pollenhelyzetről szóló információk és egy 5 napos pollen-előrejelzés is, melynek révén ön valóban friss és aktuális pollenadatokhoz juthat, regionális bontásban.

Fontos védekeznünk a kullancsok ellen is! A kullancs terjesztette betegségek kellő körültekintéssel elkerülhetők: a vírusos agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) a minden évszakban kérhető védőoltással megelőzhető, a többi betegség pedig jól gyógyítható antibiotikummal. A kirándulások alatt érdemes betartani néhány alapszabályt (részletesen lásd az Egészség rovat összeállításában).

További részleteket, távolabbi kilátásokat itt olvashat.