Klímaváltozási hírek

Vágólapra másolva!
Az időjárás rovat írásaiból válogatva a klímaváltozással kapcsolatos hazai és nemzetközi eseményekről, a jelentések tartalmáról, a klímával összefüggő politikai és társadalmi eseményekről szóló cikkeket gyűjtöttük itt össze egy oldalon.
Vágólapra másolva!

A gyűjtemény fordított időrendben tartalmazza a cikkeket, felül találhatók a legfrissebbek. Jó böngészést kívánunk mindenkinek!

Eredményes volt a poznani klímacsúcs

Az Európai Bizottság is üdvözölte a december 12-én befejeződött poznani klímakonferencia eredményeit. A konferencia egyik célja volt egy átfogó klímavédelmi megállapodás előkészítése a 2009 végén Dániában megrendezésre kerülő klíma-csúcstalálkozóra.

Felkészülés a klímaváltozásra Magyarországon

Hazánkban 2006-ban indult el a VAHAVA kutatási program folyatatásának tekinthető, Klímaváltozás: környezet - kockázat - társadalom elnevezésű projekt.

Mega klímakonferencia kezdődik

Lengyelország volt a házigazdája a 2008. december 1. és 12. között tartott klímakonferenciának, amelyen több mint 190 ország 8000 képviselője vett részt.

Klímabarát települések új kezdeményezése

Az IPCC 2007-ben megjelent jelentése már tényként kezeli, hogy a Föld klímája, elsősorban az emberi tevékenység következtében változik. A klímaváltozás megfékezésére már a világ számos országában tettek lépéseket, amelyekhez a magyarországi Klímabarát települések is csatlakoznak.

Európának alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz

Európában a felmelegedés az utóbbi évszázadban az átlagosnál nagyobb mértékű volt. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnek, a Világ Egészségügyi Szervezettel és az Európai Bizottsággal együttműködésben készített tanulmánya szerint az európai országoknak alkalmazkodniuk kell a klímaváltozás hatásaihoz, a mediterrán országokban a szárazsághoz, Észak-Európában pedig a több csapadékhoz.

Rosszul járhat a Kárpát-medence a klímaváltozással

A klímaváltozás különböző földrajzi skálákon eltérő módon jelentkezik. Számunkra, érthető módon a Kárpát-medence térsége a legfontosabb. Ez természetesen nem függetleníthető attól, hogy az előttünk álló évtizedekben milyen éghajlati változásokra lehet Földünkön számítani. Hazánk klímaváltozás kilátásai egyáltalán nem kedvezőek.

2075-re eltűnhet az ózonlyuk

A Világ Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint idén az ózonlyuk kiterjedése meghaladja a 2007-ben mért értéket. A sztratoszférikus ózonkoncentráció csökkenését okozó CFC gázok kibocsátásának csökkentésével elérhető, hogy 2075-re teljesen helyre álljon a Földet védő ózonpajzs.

Hűvös évkezdet a La Nina hatására

A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office adatai szerint, az idei év első felében a Föld átlag hőmérséklete 0,1 fokkal volt hűvösebb, mint az ezt megelőző 8 évben.

Földünk legextrémebb időjárású helyei

Napjainkban egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, egy-egy helyen extrém mennyiségű csapadék hullik, vagy éppen több hónapig tartó aszály nehezíti az életet. Sokat lehet hallani új pozitív és negatív hőmérsékleti rekordokról is. Földünkön vannak helyek, ahol az ilyen szélsőségek mindennaposnak számítanak.

Masdar, klímabarát város a sivatagban

Az Egyesült Arab Emírségekben van egy hely, ahol most nincsen semmi, csak a széljárta sivatag. 10 év múlva, ha minden a tervek szerint halad, egy hat négyzetkilométeren elterülő 50 ezer embernek otthont adó város emelkedik majd ki a sivatagból, és a világon ez lesz az első szén-dioxid-kibocsátástól mentes város.

Csökkent az EU károsanyag-kibocsátása

Az Európai Környezetvédelmi Hivatal éves jelentése szerint az Európai Unióban 7,7 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása 1990 és 2006 között. Ha az EU ezt a tendenciát tartani tudja, akkor nagyon közel kerül ahhoz, hogy teljesítse a Kiotói Jegyzőkönyvben tett vállalásokat.

Éghajlatváltozási kutatóközpont Magyarországon

Hétfőn, megnyitották a Közép-európai Egyetem új kutató- és oktatóközpontját, az Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központot. A megnyitón részt vett Soros György, tiszteletbeli kuratóriumi elnök és az egyetem több professzora is. A Központ vezetője Ürge-Vorsatz Diana, akinek kutatási témái között már régóta fontos szerepet játszik az energiahatékonyság kérdése.

Vezető politikai tényezővé vált a klímaváltozás kérdése

A Béke Nobel-díjjal kitüntetett IPCC elnöke, Rajendra Panchauri azt tartja a szervezet legnagyobb sikerének, hogy a klímaváltozás az elmúlt évek alatt a világpolitika vezető témájává válhatott. Ma már szinte nincs olyan kormány, amelyik szó nélkül elmehetne a klímaváltozás kérdése mellett, amely fokozatosan a világgazdaság számára is meghatározó tényezővé válik. Magyarország az elsők között csatlakozott a klímaváltozás elleni küzdelemhez, Fodor Gábor szerint a magyar politika számára hamar egyértelművé vált stratégiai jelentősége.

Klímatalálkozó Bangkokban

A világ 164 országából érkeztek küldöttek Bangkokba, a hétfőn kezdődött szakértői egyeztetésre. Ez az első ilyen találkozó a 2007. decemberében Balin megtartott klímakonferenciát követően.