Vágólapra másolva!
Az időjárás rovat a klímakutatás közelmúltban elért eredményeiről szóló cikkeit gyűjtöttük össze ezen az oldalon. A szakma hazai és nemzetközi eredményeit nyomon követve a gyűjtemény folyamatosan bővül.
Vágólapra másolva!

A dosszié fordított időrendben tartalmazza a cikkeket, felül találhatók a legfrissebbek. Jó böngészést kívánunk mindenkinek!

Óriásviharok lehetnek az USA-ban

Ahogy bolygónk melegszik, az Egyesült Államokban egyre több óriásviharra kell számítani, hatalmas villámlásokkal és jégesővel, állítják a NASA kutatói egy nemrégiben megjelent tanulmányban.

Újra látható az ózonlyuk

Az Antarktisz felett minden évben megjelenő ózonlyuk idén is újra látható. Az augusztus végi mérési eredmények alapján nagysága a tavalyi évhez hasonlóan alakul.

Nő a sókoncentráció az Atlanti-óceánban

Amerikai kutatók kezdték el vizsgálni az Atlanti-óceán felszíni vízrétegeinek sótartalmát. A nemrégiben elkészült tanulmány szerint a fölső 400 méteres rétegben emelkedik a sókoncentráció, ami talán jó hírnek számít a klímaváltozás és a globális óceáni szállítószalagok szempontjából.

A klímaváltozás és a planktonok

Egy új-mexikói kutató úgy véli, megtalálta a módszert, amivel visszaszoríthatjuk a globális felmelegedés egyre inkább fenyegető hatásait. Oliver Wingenter módszere rendkívül egyszerű, az óceánok trágyázása révén elszaporítaná a planktonokat.

Felejtsük el a bioüzemanyagot

Furcsán hangzik ez a mondat, mikor mindenhonnan azt lehet hallani, hogy az autók károsanyag kibocsátása mennyire veszélyes az üvegházhatás erősödése, és a globális felmelegedés miatt. Nézzük, miért lenne jobb, ha mégsem akarnánk áttérni a bioüzemanyagok használatára.

A bíborcsigák az éghajlatváltozás első áldozatai?

A Seychelles-szigeteken élő bíborcsigafajt, amelyről sokan talán még nem is hallottak, a múlt héten kihaltnak nyilvánították. Ez a csigafaj talán az első áldozata a globális felmelegedésnek. Ez azonban még nem bizonyítható.

Mindenről a globális felmelegedés tehet?

Súlyos áradások, elviselhetetlen meleget okozó hőhullámok és különösen hideg időszakok követik egymást már az év eleje óta. Ezeknek azonban nem feltétlenül a felmelegedés az oka.

Cápák és olvadó jéghegyek

Egy, a napokban nyilvánosságra hozott kutatás szerint a cápák a tengervíz sókoncentrációjának függvényében változtatják vérük összetételét. Vajon ez milyen kapcsolatban áll a jéghegyekkel és a globális felmelegedéssel?

Spanyol borvidékek és az éghajlatváltozás

Legtöbbször, amikor szóba kerül a globális felmelegedés kérdése, mindenkinek a legszörnyűbb dolgok jutnak az eszébe. Például, hogy eltűnnek a jégsapkák, emelkedik a tengerszint, és hogy hevesebbek lesznek a viharok. Az éghajlatváltozásnak azonban életünkre és kultúránkra nézve is számtalan hatása van.

Globális felmelegedés hatására nő a hurrikánok száma?

Az észak-atlanti térségben az elmúlt évtizedben rekord számú trópusi vihart és hurrikánt figyeltek meg, amely egyes kutatók szerint a globális felmelegedés következtében a tengerfelszín emelkedő hőmérsékletével hozható összefüggésbe.

2007 lehet a második legmelegebb év

Az 1860-as években kezdődött mérések óta eltelt, közel 150 év második legmelegebb éve lehet 2007. A különböző természeti csapások mind előjelei lehetnek a klímaváltozásnak.

Időjárás-módosító óriás gát épül Kínában

Mit várhatunk a továbbiakban a világ legnagyobb gátjától, ha már a befejezés előtt két évvel módosítja a helyi időjárást? Kínában a Jangce folyón épül a világ legnagyobb gátrendszere.

Átlagon felüli éghajlatváltozás Svájcban

Svájcban a felmelegedés az északi félgömb átlagának több mint kétszerese. Az északi hemiszféránál jelentősen erősebben emelkedik az átlaghőmérséklet. Ezt az eredményt az elmúlt bő száz év adatainak kiértékeléséből kapták. Az utolsó évtizedekben pedig határozottan felgyorsult a felmelegedés az olvadó gleccserek országában.