Hóvihar és tornádó az USA-ban

Vágólapra másolva!
Egy markáns ciklon okoz nagy területen szélsőséges időjárást a napokban az Egyesült Államok közepén. Míg helyenként a hóvihar, máshol tornádókat is tartalmazó zivatarfelhők okoznak gondokat.
Vágólapra másolva!

Egy aktív ciklon örvénylik az USA középső vidékén, és csak lassan mozog nyugat felé. A légörvény nyugati oldalán sarkvidéki hideg levegő zúdul le. A Sziklás-hegységben Coloradótól Montanáig sokfelé fordult elő szerdán és csütörtökön is intenzív havazás, helyenként közel fél méter hó hullott egy nap alatt. A viharos északi szélben hófúvások okoznak fennakadást a közlekedésben. A hegyvidéktől keletre bőséges eső esik, fokozott árvízveszély jelentkezik.

A Mexikói-öböl felől érkező igen meleg, nedves levegő fölé hideg levegő érkezik, így rendkívül labilissá vált a légkör alsó ötezer métere a ciklon délkeleti peremén. Texas északi részén és Oklahomában gyakoriak a heves zivatarok, melyek helyenként tornádókat is tartalmaznak. Szerencsére a leginkább veszélyeztetett vidékek gyéren lakottak, így kicsi a valószínűsége annak, hogy épp egy településen csap le az általában húsz percnél is rövidebb veszélyes jelenség.