Bozóttüzek Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Sivatagiasan száraz levegő vezetett bozóttüzek kialakulásához Dél-Kaliforniában. Vasárnap sokfelé gyulladt ki a növényzet, a veszély napokig nem csökken.
Vágólapra másolva!

Egy anticiklon hatására felhőtlen, napos időjárás köszöntött Dél-Kaliforniára, ami errefelé természetesen nem különös. A napsütés mellett a levegő páratartalma sivatagiasan alacsony. Az anticiklon elhelyezkedése ugyanis napokig kedvez a keleties légáramlatoknak. Így az amúgy is száraz levegőből a hegységeken átkelve a maradék nedvesség nagy része is kicsapódik.

Az érkező levegő harmatpontja (az a hőmérséklet, amely alatt a nedvesség kicsapódik) -5 fok alá süllyedt, ennek következtében már a mostani mérsékelten meleg, 24-25 fokos hőmérsékletek mellett is 20 százalék alá csökken a levegő relatív páratartalma. A száraz levegőn a párolgás gyors, a felszíni növények, elsősorban a kis gyökérzettel rendelkező füvek és bozótok napok alatt kiszáradnak. A tüzek így szerencsére nem az erdős, hanem a füves, bozótos területeken alakulnak ki. A vékony növényrészek meggyulladásához kis hő elegendő, így a tüzek gyakori kipattanása mellett terjedésük rendkívül gyors, ami megnehezíti a tűzoltóság dolgát.

Az elmúlt hétvégén már sokfelé terjedtek a bozóttüzek. A veszély folyamatos, hiszen a következő napokban az időjárási feltételek egyelőre változatlanok.