Heves esők Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ritka jelenség következett be Kelet-Ausztráliában: néhány napon belül ugyanazt a partszakaszt érte el két heves trópusi ciklon.
Vágólapra másolva!

Ausztrália keleti, északkeleti részén néhány nappal ezelőtt partot ért korábbi George trópusi ciklon tovább gyengült, felhőzete azonban újabb kiadós esőket okoz a térségben. A George a hét közepén érte el legnagyobb erősségét, amikor 250 km/órás széllökések tomboltak benne. A heves csapadékokra jellemző, hogy sokfelé naponta 100 mm-t is meghaladja a lehullott eső mennyisége, amely ezeken a félsivatagos tájakon helyenként az éves összeg felét is kiteszi.

A nagy esőknek pedig nincs vége. Az Indiai-óceánban Jacob néven örvénylik egy újabb trópusi ciklon, melyben szombaton már 170 km/órás szelek dühöngtek. A Jacob várhatóan helyi idő szerint vasárnap este vagy hétfő hajnalban ér partot szinte teljesen ugyanott, ahol a George is tette. Ez pedig újabb jelentős esőket jelent a jövő hét közepéig.

Ausztráliában ugyan nem ritka két trópusi ciklon egyidejű fellépése, az viszont meglehetősen szokatlan, hogy a ciklonok néhány napon belül ugyanazon a helyen érnek szárazföldet.