Téli ítéletidő Dániától Ukrajnáig

Vágólapra másolva!
Csütörtökön Dánia egyes részein 40 centis hó hullott. Erős havazás bénította a közlekedést Lengyelországban és Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hétvégén az Ural északnyugati oldaláról megindult hideg, száraz levegő a napokban éri el legnagyobb kiterjedését. A légtömeg szélein frontzónák alakulnak ki, ahol a meleg, nedves levegővel keveredve intenzív havazások fordulnak elő.

Ennek köszönhetően csütörtök reggelre Dánia északi felén 20-40 cm hó hullott, és a havazás egész nap tovább tartott. Koppenhágában felhívták a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg ne induljanak útnak. A dán havazást erősítette, hogy az enyhe tengerfelszínről rengeteg vízgőz párolgott be az erős keleti széllel érkező labilis, hideg légtömegbe, az így kialakult heves hózáporokban óránként 4-5 cm-rel is vastagodhat a hóréteg.

Lengyelországban is sokfelé hullott a hó, a vidéki utakon hófúvások okoztak és okoznak továbbra is útakadályokat. Ukrajna egyes vidékeiről és Románia Kárpátoktól keletre eső területeiről is érkeztek jelentések jelentős havazásról.

A hideg légtömeg belsejében ugyan száraz az idő, itt a nagy fagyok okoznak gondokat. Moszkva külvárosában éjjelenként közel mínusz 30 fokra hűl a levegő, a hideg a hajléktalanok számára sajnos végzetes is lehet.

Péntektől a sarkvidéki légtömeg mozgása lassul, a frontzónák csapadéka átmenetileg csökken, így a havas területeken gyors javulásra lehet számítani.