Erős havazás Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Az Ibériai-félszigeten is folytatódik a hideg időjárás. Csütörtök délelőtt sokfelé havazott, sőt egy erősebb havazási hullám tart a félsziget déli vidéke felé.
Vágólapra másolva!

Spanyolország területére már az elmúlt vasárnap megindult a hidegbeáramlás. Az ország északnyugati részén hétfőn 1000 méter felett jelentős havazás alakult ki. Mivel egy markáns magassági hidegcsepp található a térség felett, továbbra is kedvezőek a feltételek heves hózáporok, nagyobb havazások kialakulására.

Csütörtök délelőtt az északnyugati tájakon 500 méter magasságra ereszkedett le a hóhatár, míg az eleve is magas középső országrészben helyenként tisztán havazott. A 39. szélességi körön fekvő Albacete városában délelőtt néhány órás heves havazás fehérítette be hirtelen a tereket. Innen egy erősebb csapadéksáv indult meg délnek, mely várhatóan 5-600 méter felett mindenütt jelentősebb havazásokat okoz csütörtök este. Éjszaka a hideg, csapadékos légtömegek átkelnek a Gibraltári szoroson, és pénteken már várhatóan Marokkó hegyeiben esik jelentősebb hó.