Délelőtt szánkózni lehetett hegyeinkben

Vágólapra másolva!
Kedd délelőtt az északi határszélen sokfelé váltott át átmenetileg havas esőbe, havazásba a csapadék. Az Északi-középhegység csúcsain és a Dunántúl néhány magasabb pontján délre közel 10 cm-es hóréteg alakult ki. Sajnos kedd délutántól szerda délig olvad a hó.
Vágólapra másolva!

Egy markáns mediterrán ciklon melegfrontja okozza a keddi jelentős csapadékot. Az érkező meleg levegő felsiklik az itt található hidegebbre, a feláramlás során intenzív kicsapódás jön létre. A front első szakaszában az északi határszél felett hó formájában történt a kicsapódás. Erős intenzitás mellett a sűrű és nagy hópelyhek olvadásuk során fokozatosan lehűtötték a felszín közeli levegőt, így előkészítették az utat a havazásnak.

Kedd reggel és délelőtt az ország északi szélein a gyenge esőből egyre nagyobb intenzitású havas eső lett, majd átmenetileg havazásba váltott a csapadék. A Soproni- és Kőszegi-hegységben, valamint az Északi-középhegységben órákig havazott. Ez utóbbi helyen tegnap délután már néhány centi hó lehullott, így helyenként a 10 cm-t is megközelítette ma délben a hóréteg.

Sajnos délután egyre inkább eső veszi át a szerepet a magasabb területeken is, talán a 800 méter feletti csúcsokon átvészelheti a hótakaró az esős órákat. Szerdán a nap második felétől már ismét fagypont alatt lesz a hőmérséklet a hegyekben.