A hazai klímakutatók szerint nemzetgazdasági veszély fenyeget

Vágólapra másolva!
A napokban megjelent szakmai ajánlásukban hazai szakemberek a magyar nemzetgazdaságot fenyegető kockázatként nevezik meg az éghajlatváltozást, és 14 pontos javaslatot tesznek a kidolgozás alatt álló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia számára. A kutatók szerint azzal kell számolni, hogy a megelőzés már kevés, a károk mindenképpen bekövetkeznek valamilyen mértékben.
Vágólapra másolva!

2006. december 12-én rendezte meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a hazai Éghajlatkutatók Fórumát, melyre a klímaváltozás kutatásában érintett számos szakterület jeles képviselői kaptak meghívást. A tanácskozáson közel száz szakember vett részt a hazai éghajlatkutatás, a tudományos és felsőoktatási intézmények, államigazgatási szervek és a K+F orientált gazdasági társaságok részéről.

A fórumon elhangzottak kiterjesztésként az elmúlt egy hónapban került sor egy ajánlás kidolgozására, mely az éghajlatváltozással kapcsolatos legsürgetőbb feladatokat összegzi. Az ajánlás a kidolgozás alatt álló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) vitaanyagához kerül becsatolásra.

Ajánlásukban a klímakutatók megállapítják, hogy az éghajlatváltozás a magyar nemzetgazdaságot fenyegető, cselekvésre kényszerítő kockázat. A megváltozó hőmérséklet- és csapadékviszonyok, az évszakok lehetséges eltolódása, az időjárási szélsőségek valószínűsíthető gyarapodása egyaránt veszélyeztetik természeti értékeinket, vizeinket, az élővilágot, erdőinket, a mezőgazdasági terméshozamokat, építményeinket, lakókörnyezetünket és nem utolsó sorban a Kárpát-medencében élők egészségét, életminőségét és jólétét. Az éghajlat változásának lehetnek ugyan esetleges előnyei is, ám ezek kihasználása körültekintő és tervszerű alkalmazkodást igényel.

A szakemberek aggodalmuknak adnak hangot azzal kapcsolatban, hogy - a VAHAVA Program nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő tudás-szintetizálási eredményei ellenére - a hazai döntéshozatali mechanizmusok továbbra sem nyíltak meg az éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek és információk előtt. Az éghajlatváltozás - mint módosuló feltételrendszer - szempontjai nem jelennek meg döntéshozatalokban, az ágazati stratégiákban és a középtávú tervezésben sem.

A kutatók megállapítják, hogy a globális klímaváltozással összefüggő hazai hatásokat
és az erre adandó válaszokat kutató, összefogó VAHAVA Program az elmúlt években felsorakoztatott és együttes cselekvésre hangolt egy kompetens szakembergárdát. E szakmai csoport készen áll az éghajlatváltozás egyes koncepcionális kérdéseinek kidolgozására, megvitatására és érdemben közreműködhet a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elfogadtatásában és végrehajtásának szervezésében is.

A kutatók a hatékony éghajlatváltozási stratégia kidolgozása érdekében 14 pontba rendszerezett ajánlásokat tesznek a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kidolgozói számára. Ennek lényege, hogy a felkészülést három irányba is folytatni kell: egyidejűleg kell figyelni a megelőzésre, az alkalmazkodásra és a rehabilitációra. Azzal kell számolni, hogy a megelőzés már kevés, a károk mindenképpen bekövetkeznek valamilyen mértékben. Ezért elengedhetetlen az alkalmazkodás, sőt a bizonyos mértékű előnyök kihasználására is súlyt kell fektetni. Ehhez számos szakterület összefogása szükséges, az energetikától az egészségügyig.

Mindehhez kiterjedt kutatómunka szükséges, és ki kell alakítani a megfelelő politikai-gazdasági fórumokat és testületeket. Hazai és nemzetközi méretekben is meg kell erősíteni az információcserét és a kooperációt. Emellett kiemelkedő fontosságú a társadalom felkészítése a klímatudatos életre, ezt a szemléletet az általános műveltség részévé kell tenni. Folyamatos tájékoztatásra, nevelésre van szükség, időben felkészítve a lakosságot és a gazdasági szereplőket a várható nehézségekre. Fontos, hogy a társadalom minden szereplője tegye a dolgát a klímaváltozás hatásainak kivédésében - olvasható a Sajtóközleményben, amelynek teljes szövege itt tölthető le.

* * *

Kérjük, írják meg véleményüket a [email protected] címre. Eddig is rendkívül nagyszámú, igen értékes hozzászolásokat kaptunk olvasóinktól a világ minden részéből. Ezeket továbbítjuk a VAHAVA Tudományos Tanács számára, és felhasználjuk a készülő Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) kidolgozásában.

Kérjük továbbá, hogy az időjárással kapcsolatos különleges esetekről, rendellenességekről (pl. szokatlan virágzás, állatok különös viselkedése) készítsenek fotókat, rövid videókat, esetleg beszámolókat, és névvel küldjék be nekünk az [email protected] címre, képgalériánkban rövidesen közkinccsé tesszük. A név nélküli képeket jogi okokból nincs lehetőségünk leközölni.