Tovább nő a tűzveszély - meleg január

Vágólapra másolva!
A tűzoltóság adatai szerint az elmúlt hét végén megkétszereződött a tűzesetek száma. A gyakori tűzesetek szoros kapcsolatban állnak a szokatlanul száraz, szeles, enyhe időjárással. A következő napokban pedig a tűzveszély további fokozódásával kell számolnunk.
Vágólapra másolva!

Hetek óta az átlagosnál 7-12 fokkal, időnként 15 fokkal magasabbak a nappali hőmérsékletek, miközben a lehullott csapadék mennyisége az ország jelentős területén, főként a középső megyéinkben lényegesen elmarad az ilyenkor megszokottól. A rekord meleg napokon a páratartalom napközben 50% alá süllyedt, ami tovább gyorsítja a párolgást. Mindez sokfelé a talaj felső néhány centis rétegének kiszáradásához vezet. Ugyancsak sokfelé száraz az avar, és az alvó növények is éves nedvességtartalmuk minimumán vannak. Mindez kedvező feltételeket teremt az avar és erdőtüzek kialakulásához, gyors tovább terjedéséhez, ami igen ritka helyzet januárban.

A helyzet csak romlani fog a következő napokban. Marad a száraz, többnyire napos idő, a köd csak az ország egyes területeit érinti. A hét közepére pedig a meleg szél is megerősödik, nagyban fokozva a tüzek veszélyét.

A következő napokban legyünk fokozottan óvatosak a tűzrakással, nagy károkat előzhetünk meg. Ha feltámad a szél, azonnal oltsuk el még a kisebb ellenőrzött tüzeket is.