Elérte Chicagót a hóvihar

2006.12.01. 12:48

Viharos széllel, gyors hőmérséklet-csökkenéssel és intenzív havazással érte el péntek hajnalban a meteorológusok által már napokkal ezelőtt előrejelzett hóvihar Chicagót. A szakemberek közel fél méteres friss hóval számolnak.

Már közel egy hete tart az ítéletidő az Egyesült Államokban, melynek oka a Kanada sarkvidéki területeiről érkező légtömegek folyamatos betörése. Míg eleinte az északnyugati területet érintette a lehűlés, a hét közepére a kontinensnyi ország középső részéig ért a front vonala. Déli irányban a legnagyobb lehatolás Texasig történt, melynek északi területein is kialakult havas eső.

Chicagóba helyi idő szerint péntek hajnalban (közép-európai idő szerint 11 óra körül) érkezett a hidegfront. Az addigi élénk délies szél hirtelen északnyugatira fordult, és megkezdődött a hőmérséklet gyors csökkenése. A tegnapi esőzés után éjszaka már vegyes halmazállapotú csapadék hullott, míg hajnalra a hőmérséklet fagypont alá csökkent, és megkezdődött a havazás. A hóesés nagy intenzitású, és egyelőre erősödik. Az amerikai meteorológusok számítása szerint közel fél méteres friss hóra lehet készülni.

A hidegfront előtt rendkívül enyhe légtömegek hatolnak a keleti partvidékre. New Yorkban ma 20 fok körül tetőzik a hőmérséklet. De a hétvégén oda is megérkezik a hidegfront, hasonlóan heves viharokra számíthat az északkeleti partvidék több mint százmillió lakosa.

KAPCSOLÓDÓ CIKK