Ilyen július még nem volt Európában

2006.08.01. 10:26

Különleges júliust búcsúztatott az öreg kontinens 2006-ban. A rendkívüli hőhullámok hatására sokfelé ez volt a mérések kezdete óta a legmelegebb hónap. A nyáron jellemzően erős óceáni hűtőhatásnak kitett Londonban csaknem fél hónapon át kánikula uralkodott, Sevillában 10 napig tartó afrikai forróságnak lehettek tanúi a helybéliek.

Július hónapban két erőteljes hőhullám alakult ki a kontinensen, a köztes időszakokban is viszonylag mérsékelt volt a lehűlés. Ibériában állandósult a forróság. A spanyol fővárosban alig akadt olyan nap, amikor nem haladta meg a hőmérséklet a 35 fokot. A kontinens legmelegebb városában, Sevillában egy 10 napos periódusban csupán az egyik nap nem érte el a hőmérséklet a 40 fokot.

Az Afrika felől többször kiújuló áramlás-sorozatban a hónap első napjaiban, majd a hónap közepétől érkezett szubtrópusi levegő a kontinens belsejébe. Németországban a hőhullám vége felé a zöldek már a szieszta bevezetését javasolták a német parlamentnek. Kontinens szerte szedte áldozatait a forróság, sokfelé gyulladtak meg az erdők, bokrok. A nagy hőség a leghíresebb nagyvárosokat sem kímélte.

Az átlagostól leginkább elütő hőmérsékletek a brit fővárosban alakultak ki. Ott 13 kánikulai nap volt, egy esetben a 36 fokot is elérte a hőmérséklet. Ennyi kánikulai naphoz máskor általában több év is kell.

Párizsban 18 napon át szenvedtek 30 fok feletti melegben a helybeliek, és három esetben ezek közül a hőmérséklet a 35 fokos forró határt is átlépte.

Németországban már június közepén, a VB alatt is voltak rendkívül meleg napok. A július azonban rátett még egy lapáttal. Ekkor 19 esetben mutatott a hőmérő 30 feletti értékek, két ízben a 35 fokot is túllépte a forróság. A mérsések kezdete óta ez volt a legmelegebb július Németországban, 3-4 tized fokkal döntötte meg az eddigi csúcstartó 2003-as júliust.

KAPCSOLÓDÓ CIKK