A szibériai hideghullám krónikája

2006.01.31. 1:35

A hét végével hazánkban lezártnak tekinthető a rendkívüli helyzeteket hozó szibériai hideghullám hatása. Észak- és Kelet-Európában továbbra is kemény télies a helyzet erős fagyokkal, nagy havazásokkal és hófúvásokkal, de nálunk, a Kárpát-medencében megenyhült az idő. Az egy hetes megpróbáltatások emlékezetes időjárási krónikáját tesszük közzé.

Sokáig emlékezetes marad az elmúlt mintegy egy hetes időszak kontinens szerte. A Szibériából Kelet-Európába érkező különösen hideg légtömeg évtizedek óta nem tapasztalt mennyiségben halmozódott fel Közép-Európa peremén, majd a huszadikai hétvégén különösen erős és gyors támadást intézett szinte egész Európa ellen: hatása több hullámban kiterjedt a Brit-szigetekig és a Földközi-tenger térségéig.

A tartós hatalmas havazások, szélviharok és a rekorddöntögető -30, -40 fokos dermesztő fagyok a katasztrófa szélére sodorták a kontinens földgázellátó és energetikai rendszerét. Az elszenvedett károk hatalmasak emberéletben és anyagiakban egyaránt. Sok százra rúg a halálos áldozatok száma, és igen sokrétűek a gazdasági károk.

Hazánkban is sokan estek áldozatul a rendkívüli időjárásnak és nagy károk keletkeztek, de az időben érkezett figyelmeztetés és a megtett óvintézkedések bizonyára sokak életét mentették meg. Mindenesetre mindannyian alaposan meg fogjuk érezni a fűtési számlánkon, hogy ez az egy hét rekord alacsony átlaghőmérsékleteket hozott mindenekelőtt az északkeleti országrészben.

A hideg hosszabb távon jelentkező kockázataival is számolnunk kell, a nagy területeken fedetlen vetésekben, a gyümölcsösökben és az elhúzódóan pangó belvizes területeken még nem ismert az elszenvedett károk mértéke. A vastagon befagyott folyókon az olvadáskor jelentkezhetnek még jeges árvizek, és a vastagon átfagyott talajokon egy csapadékosabb időszak könnyen okozhat hatalmas belvizeket.

Hazánkban a hét végétől lezártnak tekinthetjük a hideghullám időszakát, a Kárpát-medencében a nyugalomba jutott rendkívül hideg légtömeg egy több napos lassú melegedési folyamat végén jutott el vasárnapra a fagypont feletti értékekig.

Európa más tájain sokat is sokat veszített a hideghullám az erejéből, de az északi és keleti területeken még mindig nagy havazások, hófúvások és erős, -20 fok körüli fagyok uralkodnak. Errefelé még komoly tartalékai vannak a hidegnek, ami később még veszélyt jelenthet hazánk időjárására is. Mindenesetre remélhető, hogy ezek már nem okoznak krízishelyzeteket, bár a lengyelországi csarnokomlási tragédia is az előjelelek szerint a rendkívüli időjárás számlájára írandó.

A hideghullám időjárási krónikája:

2006. január 29., vasárnap 12 óra 

Az előrejelzésnél némileg gyorsabban indult meg a hidegpárnás felhőzet kialakulása, ami a jelen helyzetben az éjszakai fagyok gyorsabb mérséklődését és a napsütéses órák számának a csökkenését okozza.

Mára virradóan -2, -10 fokig hűlt le a levegő, Budapest a legenyhébb területre esett, míg leghidegebb az északkeleti és a nyugati határszélen volt.

Napközben délen és keleten süt több órányit a Nap. A csendes, frontmentes időben délen és keleten lesz legerősebb a felmelegedés, errefelé néhány fokkal fagypont fölé kúszik a hőmérő, de országosan inkább az enyhe fagy a jellemző.

Estére sem kell már nagyon erős lehűlésre számítani, hajnalra is csak északkeleten csökken -10 fok alatti értékre a hőmérséklet.

Nő viszont a légszennyezettség, ami meglehetősen káros az egészségünkre.

2006. január 28., szombat 12 óra 

Az előrejelzettek szerint alakult az éjszakai lehűlés: -7 és -13 fok volt az ország szinte teljes területén. Északon, északkeleten kis területeken süllyedt csak -17, -19 fokig a hőmérséklet. Budapesten -8, -10 fok volt. Fokozatosan csökkenhet a fűtésszámla.

Napközben változóan felhős az ég, több órás napsütésre mindenhol számíthatunk. Felhőzeti filmünkön jól nyomonkövethető a felhőzet gyors változása. Kora délutánra a délkeleti részeken a hőmérő higanyszála eléri a 0 fokot. Használjuk ki a meglehetősen kellemes időt menjünk ki a szabadba!

Jelenleg -1 és -7 fok között alakul a hőmérséklet, Budapesten -3, -4 fokot mérhetünk.

Estére sokat hűl a levegő -5, -10 fok várható, hajnalra még 1-2 fokot tovább csökken, de már észekkeleten is csak -15 fok közelében várható. Kell a meleg ruha!

2006. január 27., péntek 19 óra 

Pontosan az előrejelzettek szerint alakult a mai időjárás. A sok napsütés mellett az ország déli részén kora délután a hőmérséklet megközelítette a 0 fokot, míg a leghidegebb északkeleti területeken -6 fokig emelkedett, Budapesten -3 fok körül alakult.

A felhőfilmen látható, hogy az ország nagyobb része felett felhők borítják az eget, ennek is köszönhető, hogy némileg tovább enyhül az éjszakai lehűlés. Jelenleg -2 és -8 fok között van a hőmérséklet, ami kora reggelre -7, -13 fokig csökken, de északkeleten, kisebb területeken még megközelítheti a -20 fokot, Budapesten -10 fok körül várható.

Ne becsüljük le, nagyon hideg még ez az éjszaka, de már nagy előrelépés a hét eleji napokhoz képest. A jelentős enyhülés kedvezően hat a gázfogyasztásra és a fűtésszámlára és némileg csökkenti a hideg éjszaka veszélyeit.

Holnap szó szerint is megtörik a jég, napok óta először átléphetjük a fagypontot, -6 és 0 fok között várható a felmelegedés. A kissé felhős, front- és csapadékmentes időben, a mérsékelt délkeleti szélben kellemes, de az átlagosnál hidegebb téli időre számíthatunk. Használjuk ki szabadtéri programjainkhoz, de öltözzünk melegen!

Jók lesznek az élettani és a közlekedési feltételek, bár reggel helyi ködök előfordulnak.

Nagyon hasonló lesz a vasárnap is, 1-2 fokkal enyhébb, de kissé ködösebb változatban. Menjünk ki a szabadba, ha tehetjük.

Hétfőn már ködösebb, szennyezettebb levegőre számíthatunk főleg a nagyobb városokban.

2006. január 27., péntek 9 óra 

Az éjszakai lehűlés már az ország túlnyomó részén -15 fok alatt alakult. A Dunántúlon helyenként a -10 fokot sem érte el, Budapesten -11,  -13 fokot mérhettünk. Csak az északkeleti határszél keskeny sávjában alakultak ki -20 fok körüli fagyok.

A derült időben az elmúlt napoknál enyhébb, kellemesebb időre számíthatunk, javuló élettani feltételekkel. Jól tesszük, ha sétálunk egy kiadósat, hétfőtől már meglehetősen szmogos lesz a levegő.

2006. január 27., péntek 0 óra 

Jelenleg -8 és -16 fok között van a hőmérséklet az országban, Budapesten -9, -11 fokot mérünk. Ezek már kellemesebb értékek az elmúlt napok hasonló értékeihez viszonyítva, de természetesn hajnalig még jelentős csökkenés várható a túlnyomórészt derült ég mellett. Északkeleten néhány helyen -20 fok körüli érték is lehet.

A csendes, fagyos éjszaka után meglehetősen kellemes nappal áll előttünk, sok napsütéssel. A nappali felmelegedés nyugaton már csak kevéssel marad fagypont alatt, de a leghidegebb helyeken is -5 fok közelébe emelkedik a hőmérő higanyszála. A front- és csapadékmentes időben éljünk a meglehetősen jó élettani feltételekkel, jól felöltözve töltsünk el egy-két órát a szabadban, legalább sétáljunk egyet.

A nagyon hasonló időjárású szombattal együtt ez a két nap lesz a legkellemesebb, mert vasárnaptól egyre határozottabban ködösebbé, szennyezettebé válik időjárásunk, lassan kialakul a kellemetlen hidegpárna a Kárpát-medencében.

Egyelőre kedvezőek a közlekedési feltételek, de északkeleten jeges utak, néhány helyen reggeli köd zavarja az útra kelőket.

2006. január 26., csütörtök 15 óra 

Ma már viszonylag kellemesebben alakult az időjárás, bár a fagy a legenyhébb időszakban sem engedett. Jelenleg a legenyhébb déli területeken -2, a leghidegebb nyugati és északi területeken -7 fokot mutatnak a hőmérők. Budapesten -5 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

A gyengébb éjszakai lehűlés, az erősödő nappali felmelegedés, a sok napsütés és a mérsékelt légmozgás együttesen komoly mértékben csökkentik a fűtés- és energiaigényt a hétfői-keddi maximumhoz viszonyítva. Hazánkban fokozatosan konszolidálódik a helyzet. Európában is túlnyomórészt a pozitív változások dominálnak.

Ma éjszaka kis mértékben tovább enyhül az erős fagy, magasabb lesz az országos átlag, sokfelé már nem süllyed a hőmérséklet -10 fok alá. Általában -8, -17 fokra számíthatunk, de az északnyugati határszélen, kis területeken még mindig lehet -20 fok. Budapesten a belvárosban -9, a külterületeken -12 fok várható. Még mindig igen melegen kell öltöznünk, és fokozottan figyeljünk a segítségre szorulókra.

Holnap a legmelegebb órákban,  főleg nyugaton, már közel járunk a 0 fokhoz.

2006. január 26., csütörtök 8 óra 

Viszonylag enyhébb éjszaka van mögöttünk. A vékony felhőzet kisugárzást csökkentő hatására az ország nyugati és középső részén "mindössze" -9, -15 fokig süllyedt a hőmérséklet. A derültebb keleti területeken -15, -17 fokos értékeket is mértek. Csak az északkeleti határszélen alakult ki -20 fok körüli fagy. Budapesten -10, -14 fok van, a belváros a melegebb. A felhőzet kiterjedése megfigyelhető felhőfilmünkön.

Napközben ma is országos marad a fagy, de már kissé gyengébb lesz a tegnapinál. Általában  -4, -2 fokig emelkedik a hőmérséklet, és a leghidegebb részeken is megközelíti a -5 fokot. A csendes idő és a több órás napsütés kedvező a hőérzetünknek, de a felhősebb nyugaton ez nem érvényesül olyan határozottan. Jelentős csapadék nem várható. A frontmentes időben sokat javulnak az élettani feltételek, érdemes egyet sétálni a napon, mert lassanként egyre szennyezettebbé, párásabbá válik az eddigi igen tiszta levegő. Jók lesznek a közlekedési feltételek, de északkeleten még jeges útszakaszokra számítsunk.

Holnap további kismértékű enyhülésre számíthatunk, vasárnapra az enyhébb helyeken - hosszú idő után először - már pozitív hőmérséklet is lehet.

Európában változatosabb a helyzet, az északi enyhüléssel szemben most délen támad a tél.

2006. január 25., szerda 20 óra 

A nappali felmelegedés pontosan az előrejelzettek szerint alakult, kora délutánra -3, -8 fok közé enyhült az idő az országban, Budapesten -5 fok körül alakult. Az északnyugatról érkező felhőtömb elérte hazánkat, amint ez felhőfilmünkön is jól látható.

Ez a felhőzet és az érkező légtömeg is szerepet játszik az esti, éjszakai lehűlések mérséklődésében a következő napokban.

Jelenleg -10 fok körül alakulnak a hőmérsékletek az országban, északnyugat és Budapest belvárosa a legenyhébb, -8 fokkal, északkeleten -14 fok is előfordul.

Éjszaka a felhősebb részeken jelentősen enyhül az előző éjszakák igen erős lehűlése, de a derült északkeleten még várható -20 fok közeli érték, ami mintegy 5 fokos enyhülést jelent az elmúlt éjszakákhoz viszonyítva.

Mára virradóan Csíkszeredán rekord hideget mértek.

Holnap napközben kissé erősödik a felmelegedés is, de azért még marad az egész napos fagy, -5 fok körül alakul, sokfelé 1-2 fokkal felette. A kissé, nyugaton közepesen felhős ég mellett még mindig sok lesz a napsütés, csendes, frontmentes marad az idő, javuló élettani feltételekkel.

2006. január 25., szerda 8 óra 

Ismét rendkívül hideg éjszakán vagyunk túl, -11 és -24 fok között mutatnak a hőmérők, a kevéssel -15 fok alatti értékek a jellemzőek. Budapesten -15 fokig hűlt le, de a belváros csak -12 fokig, ennél kissé enyhébb helyek csak északnyugaton vannak -11 fokkal. A derült ég mellett az Alföldön foltokban zúzmarás ködök is előfordulnak.

Ma már kicsit enyhébb lesz napközben mint tegnap, a több órás napsütésben -5 fok körül alakul a kora délutáni órák hőmérséklete. A napos időszakokban sokkal kellemesebb lesz hőérzetünk, de a nyugatról megnövekvő felhőzettel borított területeken ez sem segít a hideg enyhítésében, nagyon melegen kell ma is öltöznünk. Csapadék még nem várható.

A következő napokban gyengül az éjszakai lehűlés, és lassanként tovább emelkednek a nappali felmelegedési értékek is. A rendkívül hideg tél csak kis lépésekben enged a szorításából.

Lényegében megoldódott a hóhelyzet, északkeleten már csak kevés járhatatlan vagy nehezen járható út van, és újabb hófúvásokra, havazásra ma nem kell számítanunk.

2006. január 24., kedd 22 óra 

Naplemente óta erősen csökken a hőmérséklet országszerte. Jellemzőek a -15 fok körüli értékek. Míg Budapesten a belvárosban -10 fok, a külterületeken -13 fok van, addig északkeleten -20 fok közelében alakul.

A szerdára virradó lesz az utolsó igazi zord éjszaka, általában -15 fok alá, az északi határszélen helyenként -20 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála. Budapesten -15 fok körüli értékekre számíthatunk. Meg kell tennünk minden óvintézkedést a rendkívüli hideg baj nélküli átvészelésére.

Szerdán napközben a szép, napos, csendes időben a keddinél 1-2 fokkal már enyhébb lesz a hideg, de ez ne tévesszen meg senkit, egész nap keményen fog fagyni továbbra is, a legmelegebb órákban -5 fok körül mérnek a hőmérők, öltözzünk melegen. Csapadék és front nem lesz, lassan javulnak az élettani feltételek. Jók lesznek a közlekedési körülmények is.

Összességében lassan tovább javul hazánkban az időjárási helyzet, de ez nem jelenti automatikusan a problémák megszűnését: a fogyó tartalékok, a tartós fagy miatt halmozódó problémák, az áthűlő falak okozta fokozott fűtésigény még európa szerte, így hazánkban is okozhatnak súlyos problémákat.

A jelentősebb, de csak fokozatos enyhülés csütörtöktől-péntektől várható.

2006. január 24., kedd 13 óra

A nap legmelegebb időszakában is keményen fagy, -6 és -10 fok között alakul hőmérséklet, Budapesten van a legmelegebb. Hőérzetünkön sokat javít a csendes, verőfényes idő.

Ha tehetjük, használjuk ki a kellemesebb órákat, sétáljunk egyet a tiszta levegőn.

Estére gyorsan fog csökkenni a hőmérséklet, éjszaka pedig ismét nagyon hideg lesz -12, -23 fokos hőmérsékletekkel, Budapesten -15 fok várható.

2006. január 24., kedd 8 óra

Túl vagyunk a leghidegebb éjszakán. Országszerte általában -15 fok alá süllyedt a hőmérséklet, északkeleten -24 fokra. Sokfelé mértek a nyugati, északnyugati és északi határszélen -20 fok körüli értékeket. Ezzel lassanként a mélyponton is túljutunk, legalábbis erre a hétre.

Az elcsendesülő szélnek köszönhetően sokat javult a hóhelyzet északkeleten, az utak jelentős részét járhatóvá tették. Napközben a helyzet normalizálódhat, a szél már nem fogja visszahordani a havat a letisztított utakra, legfeljebb kisebb átfúvások lehetnek még helyenként a délelőtt folyamán. Csapadék nem várható.

Szép, napos, csendes lesz az idő, de nagyon hideg, melegen kell öltözködnünk. Keményen fog fagyni egész nap, -5 fok fölé nem emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten csak -10 fok alatti értékekre számíthatunk.

Estére és éjszaka ismét nagyon hideg lesz, északkeleten -20 fok alatti értékekre is készüljünk.

Európa nagyobb részén szokatlanul, nagy területeken rendkívül hideg az idő.

2006. január 24., kedd 0 óra

Országszerte tovább csökken a hőmérséklet, a jellemző értékek -15 fok közelében alakulnak. Északkeleten ennél hidegebb, a felhősebb Dél-Dunántúlon kissé enyhébb az idő.

Reggelig tovább süllyed a hőmérő higanyszála, északkeleten extrém, -25 fok körüli értékek kialakulására is számíthatunk. Csapadék nem lesz, északkeleten mérséklődik a korábbi erős szél. Mindez sokat javíthat reggelre a hóhelyzeten.

Kedden napközben is igen hideg marad az idő, még a legenyhébb kora délutáni órákban is -5, -10 fok lesz a jellemző. Hőérzetünkön viszont sokat javít a lecsendesedő északias szél és a sok napsütés, de ez ne tévesszen meg bennünket, nagyon melegen kell öltöznünk továbbra is.

A frontmentes, tiszta időben - a nagy hideg ellenére - jelentősen javulnak az élettani feltételek, az enyhébb órákban, jól felöltözve sétáljunk egyet a napon.

A nappali órákra javulnak a közlekedési körülmények, de sok helyen számítsunk lefagyott, jeges, északkeleten pedig kifejezetten téli útviszonyokra. Igen zavaró lehet a vakító Nap, használjunk napszemüveget, és alaposan tisztítsuk meg indulás előtt a lefagyott szélvédőket.

Estefelé rohamosan csökkeni kezd a hőmérséklet, és szerda hajnalra ismét -15 fok körüli, míg északkeleten -20 fok alatti hőmérsékletekre kell készülnünk.

Szerda napközben még csak árnyalatnyi javulásra, egész napos kemény fagyra számíthatunk.

Jelentősebb enyhülés csak csütörtöktől várható, de gyors javulásra nincs kilátás, a héten végig keményen fagy és kisebb havazások is kialakulnak.

Ororszországban egyes északabbi térségeiben több fokkal enyhül az idő, de továbbra is az igen hideg időjárás a jellemző.

2006. január 23., hétfő 20 óra

Európa nagy részét elérte a fagyos idő és napokig erre is kell számítanunk. Legkritikusabb helyzet Ukrajnában és Lengyelországban, de nálunk is marad a zord idő.

Hazánkban a naplementét követően zuhan a hőmérséklet, már most országszerte -10 fok alatt, míg északkeleten -15 fok alatt mutatnak a hőmérők. Igen száraz a levegő és kevés a felhő, erős lesz az éjszakai kisugárzás. A tél legdermesztőbb éjszakája előtt állunk, hajnalra általában jóval -15 fok alá süllyed a hőmérséklet, de számos helyen - főleg északkeleten a szélvédett, havas helyeken - extrém, -25 fok körüli fagyok is előfordulhatnak. A talaj mentén ennél hidegebb is lehet. A fővárosban is megközelítheti a lehűlés a -20 fokot a külvárosi területeken, míg a belvárosban, a hősziget miatt "csak" -15 fok közelében várható.

Ezeket a hőmérsékleteket a legkomolyabban kell venni, nem lehet a szabadban éjszakázni. Nagyon figyeljünk egymásra, ha valaki segítségre szorul, ne habozzunk mindent megtenni. Ha északkeleten elakadunk, ne maradjunk az autóban, mindenképpen jussunk meleg helyre. Semmi esetre sem aludjunk el a szabadban vagy az autóban. Az autóban legyen meleg ruha, takaró, és legyen feltankolva.

A váltók, sínek befagyhatnak, eltörhetnek, leszakadhatnak a rideggé vált felső vezetékek. A dízelek reggelre ledermednek, adalék nélkül üzemképtelenek. Az akkumulátorok teljesítménye töredékére csökken, vigyük meleg helyre éjszakára.

Holnap napközben és a rákövetkező éjszaka is igen hideg időre számíthatunk.

2006. január 23., hétfő 12 óra

Országszerte alig enged a fagy, szinte mindenütt -10 fok alatt marad a hőmérséklet, északkeleten és északnyugaton pedig helyenként -15 fok körül alakul. A legenyhébb az idő a fővárosban, itt kevéssel -10 fok fölé kúszik a hőmérő. Ma lényegesen nő a gázfogyasztás. Továbbra is sokfelé erős, viharos az északias szél, északkeleten hordja a havat, és komoly károkat okoz az épületekben is, fákat dönt ki. Ha egy mód van, errefelé ne induljunk útnak, lehetetlen, vagy akadozik a közlekedés. Némileg javít a helyzeten a viszonylag sok napsütés. Helyi kisebb havazások délen előfordulnak.

Már kora estétől zuhanni fog a hőmérséklet, extrém hideg éjszakára készüljünk, -25 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. Az áthűlő falak miatt fokozottan nő a fűtési energiaigény, a feszített energiahelyzet hazánkban, de Európa szerte is fokozatosan romolhat, bizonytalan marad az importgáz mennyisége.

Holnap napközben és a holnaputánra virradó éjszaka is marad a rendkívül hideg idő, fokozatos enyhülés csak ezt követően várható.

Napközben igyekezzünk kihasználni a napos órákat, a délies nagyobb ablakokon a függönyök elhúzásával is segíthetjük a napenergia hasznosulását, éjjel viszont a behúzásával akadályozhatjuk a hő elszökését. Csak rövid időre, de intenzíven szellőztessünk. A réseket próbáljuk meg - akár ideiglenesen is - hőszigetelni.

2006. január 23., hétfő 8 óra

Nagyon hideg volt az éjszaka, szinte mindenütt jóval -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, északnyugaton és főleg északkeleten pedig -20 fok közelébe. A hófúvásokban, viharos szélben rendkívüli körülmények között próbálták az utak járhatóságát fenntartani.

Viharos sebességgel folytatódik a hideg levegő beáramlása. Az északkeleti és az északnyugati részeken fennmarad az erős, viharos északi, északkeleti szél. Ahol jelentős mennyiségű hó esett - északkeleten, keleten - továbbra is hófúvásokra, a közlekedés akadozására kell számítanunk, errefelé inkább ne induljunk útnak.

A napi időjárás az előrejelzettek szerint alakul. Kövessék folyamatosan frissülő tájékoztatónkat!

2006. január 23., hétfő 0 óra

Nagyon kemény éjszakára számíthatunk. Északnyugaton máris -15 fokos a levegő, északnyugaton pedig -20 fok közelében alakul. Még mindig a Duna menti konvergenciazóna a legenyhébb, itt délen még tartja magát a -10 fok feletti hőmérséklet, de másutt, így a fővárosban is már a -10 fok a jellemző. Reggelig tovább csökken a hőmérséklet, befagy az egész ország. Budapest belvárosában kialakul a téli hősziget, itt pár fokkal "enyhébb" marad az idő.

Az éjszaka folyamán még elsősorban délen lehetnek elszórt havazások, és - a középső országrész kivételével - erős, viharos marad az északi szél. Északkeleten további hófúvásokra, a kialakult nehéz közlekedési helyzet fennmaradására számíthatunk.

Hétfőn napközben is rendkívül kellemetlen, zord időben lesz részünk. Mintegy 10 fokkal maradunk el az ilyenkor szokásos hőmérsékleti értékektől. A sok napsütés ellenére is nagyon hideg lesz, a legmelegebb időszakban is -10 fok körüli értékekre számíthatunk. Ezt azonban az erős északkeleti szél miatt sokkal hidegebbnek érezzük, főleg árnyékos helyeken. Viszonylag kellemesebb lesz az idő a fővárosban, itt gyengébb lesz a szél, és a belvárosban -10 fok fölé is kúszhat a hőmérő, a Nap melegítő hatása is jobban érvényesülhet.

A frontmentes idő sem hoz jó élettani feltételeket: a szél és a hideg megterheli szervezetünket. Nagyon kell figyelnünk a lefagyott, jeges utakon. A havas, hófúvásveszélyes területekre indulva inkább előzetesen tájékozódjunk.

Hétfőn este gyorsan zuhan a hőmérséklet, és az idei tél leghidegebb éjszakájára kell felkészülnünk, hajnalra -25 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, de mindenütt jóval -10 fok alatti értékekre számítsunk. Ez mindenképpen óvintézkedéseket igényel, minden veszélyben lévő emberről időben gondoskodnunk kell. A folyók befagynak, a Dunán erőteljes zajlás indul. A vasúti és a közúti közlekedés akadozhat, a dízelek adalék nélkül lefagyhatnak. A vékonyabb falú épületekben, garázsokban minden veszélybe kerülhet, időben próbáljuk megoldani az ideiglenes fűtésüket.

Kedden is napos lesz az idő, és nagyon hideg lesz, de kedvező a szél legyengülése, és kora délutánra már -10 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, javulnak a közlekedési és élettani körülmények.

Szerdára virradóan újra sokfelé kúszik -20 fok alá a hőmérő higanyszála, de nappal a sok napsütésben már -5 fok körül alakul. Estétől felhősödés kezdődik.

Csütörtökre jelentősen enyhül az idő, lassanként elérjük a "hideg tél" kategóriát, és megnő a havazási hajlam, ami több napon át így is marad.

2006. január 22., vasárnap 19 óra

Már északnyugaton is nagyon hideg van, -10 fok alá csökkent a beáramló levegő hőmérséklete.

Északkeleten pedig már jóval -15 fok alatt jár, lassan közelít a -20 fokhoz.

Az összeáramlási zónában, a Duna mentén - így a főváros térségében is - tartja még magát az enyhébb idő, a szél is kegyes hozzánk errefelé; itt északon még "csak" -6 fok körül van a hőmérséklet, Pécs térségében pedig -4 fok. De ez az "enyheség" már nem tart sokáig.

Éjszaka országosan igen hideg lesz az éjszaka, főleg északkeleten extrém, akár -20 fok alatti értékekkel. Ezt vegyük nagyon komolyan, az erős északias szélben ez akár életveszélyes lehet, Lengyelországban a tegnapi hidegbetörésben 140-en fagytak meg! Tilos tartósan a szabadban maradni, a magatehetetlenek AZONNALI segítségre szorulnak!

2006. január 22., vasárnap 16 óra

Az északkeletről áramló hideg már elérte a déli határszélt is, Szegeden is zuhan a hőmérséklet. A legkeményebb, -13, -15 fokos értékek pedig már elhagyták Debrecen vonalát.

Északnyugaton a Balaton vonaláig jutott a hideg, itt még szolidabb, -10 fok feletti értékeket mérnek. Az enyhe és részben derült idő a Tatabánya-Pécs tengely mentére szorult vissza, itt még pozitív hőmérsékleteket is mérnek, de estére ez is a hideg uralma alá kerül.

A fővárosban már -7 fokra zuhant a hőmérő, ez több mint 10 fokos csökkenés a szokásos nappali melegedés helyett!

A hidegfrontot továbbra is sokfelé kíséri havazás és erős északias szél.

Északon még hidegebb levegő tartózkodik, folyamatos lesz a beáramlás. Északkeleten már most is -15 fokos levegő áramlik be.

A katasztrofális idő már hatalmas károkat okozott tőlünk északabbra is, rendkívül sok halálos áldozattal.

Lásd még: Lengyelországot, Szlovákiát már elérte a sarki levegő.

2006. január 22., vasárnap 12 óra

Özönlik a hideg az országba. Már a főváros határainál kopogtat a zimankó. Rövid idő alatt 15 fokot zuhan a hőmérséklet.

Már északnyugaton is érkezik a hideg, csökken a hőmérséklet.

Északkeleten sokfelé kíséri havazás és metsző északkeleti szél a frontot, és arrafelé már -12, -14 fokok vannak.

A fronttal szemben autózva fél óra alatt átérhetünk a tavaszból a legkeményebb télbe.

2006. január 22., vasárnap 10 óra

A hideg északkeleti hulláma pontosan az előrejelzettek szerint érkezett a határainkra, és nagy sebességgel megindult délnyugati irányba az ország belseje felé. Jelenleg elérte a Debrecen, Tiszafüred, Eger vonalat. Mögötte -11, -13 fokos levegő érkezik. Útját havazás, hózáporok és erős szelek kísérik.

Az északnyugati területeken jelentős késéssel érkezik, jelenleg határainktól mintegy 50 km-re jár, de nagy sebességgel halad, a határt dél körül éri el.

Emiatt némileg módosul a prognózis, 2-4 óra késéssel kell nyugaton és a főváros térségében számolni, legalább kissé tovább örülhetünk a szép napos időnek.

Estétől az események utolérik magukat, a prognózisunk változatlan.

2006. január 21., szombat 18 óra

A szombati szokatlanul kellemes idő után az éjszaka első felében még viszonylag enyhe hőmérsékletekre számíthatunk, nyugaton és délen helyenként csak fagypont körülire süllyed a hőmérséklet, de máshol sem lesznek erős fagyok. A hideg levegő az éjszaka második felében éri el határainkat, az egyik beáramlás az északkeleti, a másik az északnyugati országrész felől indul a kora hajnali órákban. A középső országrészt - így a főváros térségét is a délelőtt közepén érik el, addig még viszonylag kellemes reggelben lesz részünk.

A hideg vonulását viharos északias szél és havazások, hózáporok kísérik. A középső országrészben kialakuló összeáramlási zónában heves hózáporok és jelentős hóvastagság is kialakulhat. Az északkeleti országrészben és a jelentősebb mennyiségű friss hóval borított területeken a viharos szél felkapja és hordja a havat, hófúvások kialakulására is készüljünk.

Napközben az egész országot elárasztja a szibériai levegő, délben hidegebb lesz, mint előtte éjszaka. A hőmérséklet a front megérkezésekor rövid idő alatt 10-15 fokot zuhan. Bár ezekre a napokra esik a magyarországi telek leghidegebb időszaka, a következő napokban 10-15 fokkal is elmaradunk az évszaknak megfelelő átlagoktól. A viharos, helyenként hófúvásos időben nagyon melegen kell öltöznünk, és kerüljük a tartós szabadban tartózkodást, nagyon rövid idő alatt átfagyhatunk. A délután sokfelé kisütő Nap sem segít szinte semmit. Az erőteljes változás, a viharos szél és az erős hidegfront emberpróbáló élettani feltételeket teremtenek, megsokasodnak a keringési, reumatikus és görcsös tünetek.

Este rohamosan tovább hűl a levegő, hajnalra általában -15 fok közelébe süllyed a hőmérséklet, de a hóval borított , kissé szélvédettebb helyeken -20 fokokra számíthatunk. Az erős északkeleti szélben senki ne maradjon a szabadban.

A rendkívüli időjárás nem csak hazánkat érinti! Az extrém időjárás kialakulásáról és várható hatásairól az alábbiakban adunk frissülő tájékoztatást.

Lengyelországot, Szlovákiát már elérte a sarki levegő, Kelet-Európában pedig már egy hete a fagy az úr.

Folyamatosan alakult ki a rendkívüli helyzet, erről itt olvashatunk.

ICI Interaktív Meteorológia

KAPCSOLÓDÓ CIKK