Most délen támad a tél

2006.01.25. 21:26
Bár az extrém fagyok kontinensszerte mérséklődtek, a téli időjárás továbbra is kellemetlenül érint egyes térségeket, most délen támad a tél. Ráadásul Oroszországban a hideg levegőnek ismét van utánpótlása. Kontinens szerte elhúzódik az energiaprobléma megoldódása.

Kedden még egy-két fokkal, de szerdára már jelentősebben enyhült a hideg Európában. Legnagyobb javulás Lengyelországban állt be, ahol szerdán több nap után először haladta meg a hőmérséklet a -10 fokot. Nulla fok feletti hőmérsékletek szerdán még csak Németországtól nyugatra fordultak elő, ahol persze nem is voltak olyan erősek a korábbi lehűlések. A következő napokban ebben is javulás áll be, keletebbre tolódik vissza a fagyos zóna.

De nem mindenütt javul az idő, most inkább délen támadnak nehézségek. Athénban szerdán továbbra is intenzíven havazott. Isztambulban pedig az erős hóesés óráról-órára növeli a hóréteg vastagságát, nagy területre kiterjedően megbénítva az életet. Mindezt a Földközi-tenger keleti medencéjében örvénylő ciklonnak köszönhetjük.

A mostani időjárási helyzetben, amikor erős északkeleti hidegáramlás érkezik a kontinensre, a Földközi-tenger és az Adria partjain viharos bukószelek alakulnak ki. A francia Mistral 100 km/órás lökésekkel támad, de ugyanez a hatás érvényesül a Genovai-öbölben is, a bukószél sem ismer országhatárokat. A szomszédos Horvátország tengerparti vidékein többször alakultak ki orkánszerű északkeleti széllökések.

Az elkövetkező napokban sem válik tavasziassá időjárásunk. Oroszország európai részén előbb kiterjedt havazás, majd újabb szibériai hideg várható. A Genovai-öböl térségében, egészen az Alpok déli részéig, szintén intenzív havazás várható csütörtökön és pénteken, amit egy mediterrán ciklon okoz. A hét végén pedig nagy esélye van a Pireneusok tágabb környezetében kialakuló erőteljes hóesésnek, mely Franciaország és Spanyolország nagyobb vidékeit is érintheti.

A hideghullámból nagyon nehezen tud kikeveredni a kontinens, ezért az energiahelyzet elhúzódó problémáival kell szembenéznünk szerte Európában.

ICI Interaktív Meteorológia

KAPCSOLÓDÓ CIKK