Rendkívüli időjárás várható a jövő héten

2006.01.20. 12:11

Évtizedek óta nem látott méretű, rendkívül hideg légtömeg halmozódott fel a Kárpát-medence keleti peremén. Sorra dőlnek meg a hidegrekordok. Hazánkat egyelőre védi a Kárpátok koszorúja, de csak átmenetileg - vasárnapra virradóra a hideg egy hulláma már elér bennünket, és igen zord időre számíthatunk. A hét második felétől aztán újabb megpróbáltatások várnak ránk.

A Kelet-európai-síkság területén rendkívül enyhe volt az elmúlt két hónap időjárása. Moszkvában a legmelegebb decemberek közé került be az elmúlt év utolsó hónapja. Folyamatosan érkeztek délről és nyugatról az enyhe légtömegek, csak egy-két napos ízelítőt kaptak az ottaniak a télből.

Egy hete azonban gyökeres változás állt be. A kontinens északkeleti határán stabilizálódó anticiklon és a peremén leereszkedő kisebb ciklonok megnyitották az utat a keleti, szibériai légtömegek előtt.

Szibéria középső és keleti vidéke az északi félteke leghidegebb területe, -50 fokos átlagos januári hőmérsékletekkel, -78 fokos abszolút rekordhideggel. A fent említett időjárási helyzetben az innen meginduló légtömeg egy hét alatt eláraszthatja Európát.

Rekorddöntő hidegek

Az elmúlt napokban folyamatosan gyűlt a szibériai légtömeg Kelet-Európa felett. A kezdetben csak az északkeleti részeket uraló hideg a hét folyamán elborította egész Kelet-Európát, Szentpétervártól a Fekete-tenger partjáig rekorddöntő hidegek alakultak ki. A hét elején sorra haladt át a nagy orosz városokon. Moszkvában egy nap alatt 23 fokot csökkent a hőmérséklet, miközben erősen havazott. Most éjszakánként -30 fokos hidegek vannak. Csütörtökről péntekre virradóra a Fekete-tengert is elérte a hideg. A kellemes klímájáról nevezetes Krím-félsziget déli részén a nagy viharban néhány óra alatt +6 fokról -13 fokra esett vissza a hőmérséklet. A hóvihar természetesen itt sem maradt el. Péntek hajnalra a Kárpátok keleti oldalát is elérte a hideg légtömeg.

A szokatlan időjárás zavarokat okoz a mindennapi életben és a gazdaságban. Az energiafogyasztás megugrott, miközben a kitermelési feltételek romlottak. Ez napok óta a Magyarországra érkező földgázmennyiség ingadozásában is érezteti a hatását. Az időjárási helyzet veszélyessége ezekben a térségekben abban rejlik, hogy legalább február elejéig számítani kell a fennmaradására.

A hazai forgatókönyvek

A Kárpát-medence keleti peremén felgyülemlett, 1987 óta nem látott hatalmas tömegű hideg levegő tartós fenyegetést jelent hazánk időjárására is, bár egyelőre a Kárpátok megakadályozzák az erőteljesebb beáramlást. A pénteken átmenetileg kialakult melegfront délnyugati áramlása késlelteti a hideg betörését, de szombaton éjjeltől, vasárnap egy újabb légörvény hatására bezúdul hazánkba a szibériai hideg. Akkor a Kárpát-medence északi határán halad át egy ciklon, melynek hátoldalán erőteljes északi, majd északkeleti áramlás "húzza be" a hideget.

Így pénteken még csendes, kellemes, szombaton a ciklon hatására csapadékos, de napközben még enyhe lesz az időjárás. Nagy jelentősége lesz a szombaton és az esetleg még vasárnap lehulló hómennyiségnek.

Vasárnapra virradó éjjel erőteljes hidegfronttal és viharos északi széllel érkezik a hideg levegő. A hőmérséklet napközben a szokásossal ellentétben sokfelé csökken, estére északon már -10 fok alatt alakul, de délen is keményen fagy. A kisebb havazások, hózáporok és a viharos, metsző északi szél emberpróbáló feltételeket teremtenek.

Hétfő reggelre sokfelé -20 fokig süllyed a hőmérő higanyszála, és napközben is -10 fok körül alakul. Kedd reggelre pedig -25 fokra is csökkenhet a hőmérséklet. Az abszolút minimum egyelőre nem lesz veszélyben, ezt 1940. február 16-án, Görömbölytapolcán (Miskolc mellett) mérték, -36 fokot.

A hét közepére várható enyhülés átmenetinek látszik, és a hét második felében újabb hidegbetörésre számíthatunk. Az enyhébb napokban pedig jelentős havazás is kialakulhat, ami után fokozódik a lehűlés.

Fel kell készülnünk a hidegre

A rendkívüli hidegre mindenképpen készülnünk kell. Sokkal többet kell fűtenünk, a szél kiviszi a meleget a rosszul szigetelt lakásokból. A tartós hidegben és főleg a viharos északi szélben nem lehet a szabadban éjszakázni, de nappal sem tanácsos tartósan kint tartózkodni. Gondoskodni kell a hajléktalanok meleg helyre juttatásáról, fel kell deríteni tartózkodási helyeiket. A rosszul fűtött épületek sem nyújtanak kellő védelmet, egyedül élő, idős emberek is veszélybe kerülhetnek, még most nyújtsunk nekik segítséget, gondoskodjunk megfelelő tüzelőről. A vékonyabb falú épületekben a vízvezetékek, termények, virágok is elfagyhatnak, ha nem fűtünk a szokásosnál erősebben.

A kialakuló hótakaró nagy szerepet játszik az események alakulásában. A hóval fedett északi és a nyugati határszéli területeken jóval hidegebbek lehetnek az éjszakák. Ugyanakkor a hótakaró védelmet nyújt a vetéseknek a veszélyes hideg ellen, míg a hómentes vidékeken  komoly károsodások is kialakulhatnak. Veszélybe kerülhetnek a szőlők és más növényi kultúrák is, de ez ellen sokat nem tehetünk.

Időjárási rovatunkban folyamatosan követjük a helyzet alakulását.

ICI Interaktív Meteorológia

KAPCSOLÓDÓ CIKK