Tornádó, orkán pusztít Nyugat-Európában

Vágólapra másolva!
Orkán erejű szelek, sőt, Londonban tornádó dühöngött csütörtökön a Brit-szigeteken. Péntek reggelre a viharzóna elérte Spanyolországot és Franciaországot is. A térségbe indulók a délután folyamán is számítsanak erős viharokra.
Vágólapra másolva!

Tél elején szokatlan gyakorisággal törnek az orkánok Északnyugat-Európára. Már a múlt hét végén is hírt adtunk nagy viharokról a térségben.

Az Atlanti-óceán Európához közelebb eső területén egymás után mélyülnek az igen aktív viharciklonok, melyeknek középpontja kelet felé sodródik. Most is egy ilyen alacsonynyomású képződmény húzódott középpontjával a Brit-szigetek északi vidéke fölé. Ennek következtében erős nyomáskülönbségek alakultak ki, melyek egyre erősebb szélviharokat generáltak.

Csütörtök délelőtt egy hidegfront is megindult az óceán felől. A hideg légtömeg dinamikája tovább növelte a szélsebességet, így csütörtök délre Wales déli partvidékén a 90 km/órás viharos alapszélben 130-140 km/órás széllökések tomboltak, Londonban - szinte példátlan módon - tornádó is kialakult.

A nagy szeleknek ezzel még nem volt vége, mert egy újabb frontzóna érkezett a térségbe, a viharzóna péntek reggelre már elérte Spanyolország északnyugati vidékeit és Franciaországot. Bilbaóban és a francia partokon is jóval 100 km/órát meghaladó sebességű orkán tombolt.

A folytatásban is számítani lehet ismétlődő nagy erejű viharokra a térségben, az erre utazók számítsanak erre.

A frontzóna hozzánk csak legyengülten érkezik, vasárnap szélerősödés és lehűlés várható.