Vágólapra másolva!
A Chebi névre keresztelt trópusi ciklon péntek este éri el a Fülöp-szigetek legsűrűbben lakott, a fővárost is magába foglaló területét. Bár a szigetek fölé érve átmenetileg gyengül, a még így is 130 km/órás tartós szelek és a hatalmas esőzés nagy károkat okozhat. A tájfun vasárnap - az előrejelzések szerint ismét megerősödve - tovább folytatja útját Vietnám partjai felé.
Vágólapra másolva!

Szeptember és október után a Chebi már a harmadik tájfun, mely a Fülöp-szigetek legsűrűbben lakott területeit veszélyezteti. A szeptemberi viharoknak több mint kétszáz, az októberinek tíz és húsz közötti áldozata volt. Sajnos a Chebi a szeptemberi trópusi ciklonhoz hasonlít, többek között abban is, hogy rendkívül megközelíti a fővárost. Manilában közel nyolcmillió ember lakik, akikre most egy-két napig ismét rendkívüli megpróbáltatások várnak.

A Chebi tájfunban péntek reggel tartós 160 km/órás szeleket mértek. Az esti átvonuláskor a szárazföld érintése miatt várhatóan 120-130 km/órára csökken a szél, de ez még mindig elegendő szökőárak beindításához. A másik nagy probléma a várható hatalmas esőzés, mely a hegyes szigeteken könnyen árvízhez, hegyomláshoz vezethet.

A tájfun a Fülüp-szigeteket várhatóan szombat este hagyja el. A Japán Meteorológiai Ügynökség előrejelzése szerint valószínűleg ismét megerősödik a Chebi, és Vietnám felé veszi útját.

Forrás: ICI