Vágólapra másolva!
A tájfunok és földrengések gyakori csapásairól ismert Japánban egy ritkább jelenség, tornádó pusztítása került 9 ember életébe. A természeti katasztrófa a szigetország legcsendesebb részén, az északi fősziget, Hokkaido egyik városában történt. A japán meteorológusok további nagy viharoktól tartanak.
Vágólapra másolva!

Kedden, helyi idő szerint a koradélutáni órákban a Hokkaido szigetén lévő Saroma városában egy alagút építésének közelében hirtelen csapott le a tornádó. A nem messze lévő házakban lakó szemtanúk hitetlenkedve bámulták a soha nem látott felhőtölcsért, a benne röpködő tárgyakat. A katasztrófának 9 áldozata volt, főként az alagút építésén dolgozó munkások, de egy összedőlt ház is szedett áldozatot.

Japán egyébként a nagy viharok országa. A trópusi ciklonok (ázsiai néven tájfunok) rendszerint elérik az ország déli és középső területeit, a heves mérsékelt övi ciklonok pedig főként északon okoznak viharos időjárást. Hokkaidót a Szibéria felől érkező metsző hideg légtömegek is gyakran elérik, az ország észak-déli nyitottsága miatt erős a változékonyság. A nagyobb szárazföldi síkságok hiánya miatt a tornádók előfordulása meglepően ritka.

A tornádók heves zivataros tevékenységhez kötődő helyi képződmények. Kialakulásukhoz erős feláramlásra, ebből adódóan nagy függőleges instabilitásra van szükség. Jelen esetben az történt, hogy a magasban északról nagyon hideg, viszonylag száraz levegő érkezett a sziget fölé, míg alacsonyabb szinteken a tenger felől meleg, nedves légtömegek hatoltak.

A japán meteorológusok újabb erős viharokra számítanak a környéken, nem zárják ki az esetleges tornádók kialakulását sem. A japán központi kormányzat kiemelten foglalkozik a katasztrófa helyzettel.