Vágólapra másolva!
A sarkvidéki levegő lezúdulása Európa számos vidékén okozott rendkívüli állapotokat. A Balti-tengeren 150 km/órás hihetetlen szélroham tört ki, a lengyel partokon hatalmas hóviharok tomboltak csütörtök hajnalban. Hazánkban is előfordultak orkán erejű szelek, és az ország nagy részén megláthattuk az idei első hópelyheket, sőt keleten órákon át havazott.
Vágólapra másolva!

Finnország keleti határán helyeződött el annak a markáns ciklonnak a középpontja, mely szerda déltől sokfelé okozott ítéletidőt. A kialakult északi áramlásban sarkvidéki eredetű légtömeg indult meg dél felé. A Balti-tenger felett helyezkedett el éjszaka a ciklon legaktívabb része. A tenger felett 150 km/órás szelet mértek, mely halálos áldozatokat is követelt. Ilyen erős szél inkább a hurrikánokra jellemző, semmint a mérsékelt övi ciklonokra. A német és lengyel partvidéken is voltak 120 km/órás széllökések, melyeket heves csapadékhullás is kísért. Például Gdansk városában szerdán, miután viharosra fordult a szél, záporeső kezdődött. Az éjszaka folyamán a záporesőből havas eső, majd hajnalban két órán át tartó hóvihar alakult ki.

Hazánkban is sokfelé fordult elő orkán erejű szél, melyet rövidebb-hosszabb hózáporok is kísértek. A keleti megyékben órákon át tartó havazás is kialakult, de hó egyelőre csak kevés helyen maradt meg.

Kérjük, amennyiben a télire fordult időjárással kapcsolatban friss fényképekkel vagy videóval rendelkeznek, küldjék el az [email protected] címre. A szebbekből galériát szándékozunk készíteni.