Szélsőséges időjárás Európában

Vágólapra másolva!
Csütörtökön Németországban többfelé mértek rekordnak számító 26 fokos meleget, az éjszaka is sokfelé rendkívül enyhe volt. Ezer kilométerrel északabbra már kemény fagyok és havazás jellemzi Lappföldet. Egy újabb szélroham Skandináviában péntek délelőtt pusztított, majd meg sem áll a Baltikumig.
Vágólapra másolva!

Hazánktól északnyugatra csütörtökön tetőzött a nagy meleg. Németországban nagy területeken haladta meg a hőmérséklet a 24 fokot, de helyenként a 26 fokot is elérte. Péntekre virradó éjszaka Berlin térségében csupán 18 fokra hűlt a levegő, mely még nyáron is a melegebb hajnalok közé tartozik.

Ugyanakkor egy markáns ciklon hidegfrontja kora reggel Norvégia déli részén és Dániában okozott 100 km/órát meghaladó széllökéseket. A Balti-tenger partvidékén tombol a szél, dél felé a lengyel partvidéken is előfordult orkán. A legnagyobb veszélyt a viharörvény az előrejelzések szerint Észtországra és Lettországra jelenti, ahová az esti órákban ér el.

Skandinávia északi területein, különösen Lappföldön már egy hete tart a kemény tél. Az időnként -15 fokos hajnalok mellett sokfelé esett hó, a legnagyobb hóvastagság eléri a 30 cm-t.