Hatalmas esők Európában és Észak-Afrikában

Vágólapra másolva!
Kiadós, intenzív esőzések kezdődtek csütörtökön a Brit-szigeteken, a Pireneusok környékén, az Alpok délnyugati oldalán és Olaszországban. A Pó vízgyűjtőjén napokon keresztül igen nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A kiadós esők a Szahara északnyugati vidékét is súrolták.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetektől egészen Tunéziáig tart az a vastag frontzóna, melynek mentén sokfelé hatalmas mennyiségű eső hullik. A front mentén sekély ciklonok is kialakulnak, melyek tovább kedveznek a felhő- és csapadékképződésnek.

Csütörtökön főként Skóciában, Dél-Franciaországban a Pireneusok környékén és a Genovai-öböl vidékén esik kiadós csapadék. Ugyancsak intenzív esők, záporok, zivatarok jellemzik Algéria északi területeit.

További igen jelentős csapadékra van kilátás az Alpok déli lejtőin, a Pó folyó vízgyűjtőjén. A hétfőig többször megújuló felhőszakadások hatására akár jelentős vízszintemelkedés is bekövetkezhet. A csapadékzóna Ausztriára is átterjed.

Külön figyelmet érdemel az Afrika északi részén a napokban lehullott jelentős csapadék. Szerdán Algéria sivatagos területeire is benyúltak a heves zivatargócok, csütörtökön már a tunéziai határon alakulnak ki nagy csapadékok, és van rá esély, hogy pénteken Tunéziában heves viharok törjenek ki.