Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Florence hurrikán egy markáns mérsékelt övi ciklon formájában tovább él, és egyenesen Európa felé tart. Szerdán Newfoundlandtól délre tartózkodott. A még hurrikánokra jellemző szelek óriáshullámokat korbácsoltak az Atlanti-óceánban, melyek mind az Egyesült Államok keleti partvidékét, mind pedig Kanada délkeleti partjait elérik. Mindeközben egy újabb hurrikán jött létre az óceán trópusi vidékén.
Vágólapra másolva!

Hétfőn még Bermudán pusztított a Florence hurrikán, azóta észak felé vonult. Szerdán középpontja Newfoundlandtól délkeletre található. A légörvényben továbbra is előfordulnak 120 km/órás átlagszelek, sőt a széllökések ennél is erősebbek. A felhőzet, és helyenként a heves csapadék is eléri a partokat. A nagytérségű, rendezett viharos szél óriáshullámokat korbácsolt az óceánon, melyek az Egyesült Államok keleti partvidékén és Kanada délkeleti partjainál is veszélyforrást jelentenek. A hatóságok ki is adták a figyelmeztetést.

A hurrikán csütörtök reggelig erősödik, később lassú gyengülés indul meg. A légörvény átalakul, és egy mérsékelt övi ciklonban él tovább, mely kelet felé mozog. A ciklon várhatóan a hétvégén már Európa nyugati partjait is eléri. Még kérdéses, intenzitása milyen mértékben változik, de nagy a valószínűsége, hogy befolyással lesz kontinensünk időjárására.

Egy másik - Gordon névre keresztelt - hurrikán most erősödött meg az Atlanti óceán trópusi vizei felett, útja várhatóan több száz kilométerrel a Florence útjától keletre tart. Míg a Florence Bermudát nyugatról, addig a Gordon keletről közelíti meg, de a távolság minden bizonnyal nagyobb lesz. A Gordon mozgását figyelve szintén van rá esély, hogy később átalakulva, energiája egy európai ciklont gerjeszt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről