59 éve forrtunk a kánikulában

Vágólapra másolva!
Kellemes szeptemberünk van, de szó sincs szélsőségekről. Az ősz első hónapjában gyakori a kánikula, a statisztikai adatok tanúsága szerint errefelé a hónap utolsó napján is lehet 30 fokos meleg. A mérések óta legmelegebb szeptember 1947-ben köszöntött be hazánkba. Az akkori hőmérsékletek egy átlagos júliusnak feleltek meg.
Vágólapra másolva!

Az idei szeptember eddig nagyon kellemes, napközben nyárias időt hozott. A hajnali hűvösséget elfelejtve az az érzésünk lehet, mintha az augusztus folytatódna. De sem a szép napok számában, még kevésbé pedig a hőmérsékletben nincs semmi szélsőséges.

A hazai mérések kezdete óta - ami Budapesten 136 évet, országosan nagyjából 100 évet foglal magába - számtalanszor előfordult nyárias szeptember. 1928-ban például a hónap elején volt 5 napos kánikula, de az igazán meleg őszkezdet 1947-re tehető.

59 évvel ezelőtt hasonlóan kellemes meleggel indított a hónap, mint napjainkban, de szeptember 12-től megszakítás nélkül 10 napon keresztül mértek 30 fokot meghaladó hőmérsékletet a középső országrészben, sőt 15-én a fővárosban 35 fokos hőség volt! A hónap középhőmérséklete és nappali hőmérsékletei megfeleltek egy átlagos júliusi hónapnak. Az akkori szeptember legalacsonyabb hőmérséklete 22 fok volt, amit 30-án, egy kezdődő erőteljesebb lehűlés első napján mértek.

Ha a napi hőmérsékleti rekordokat figyeljük, az még a hónap utolsó napján is 30 fok feletti.

Éghajlati szempontból tehát a szeptemberi nyár nem mondható szélsőségesnek még akkor sem, ha napokig, vagy akár több hétig nincs vége.