Vágólapra másolva!
A Bermuda-háromszögben dühöngő Florence névre keresztelt trópusi vihar az éjszaka folyamán hurrikánná erősödött és további erősödésére lehet számítani. Hétfőre várhatóan eléri a Bermuda-szigeteket, komoly pusztítás várható és nő az óceánjárókat is fenyegető óriáshullámok kialakulásának a veszélye is.
Vágólapra másolva!

A Bermuda-háromszög térségében örvénylik az éjszaka folyamán hurrikánná erősödött Florence. 120 km/óra feletti szélsebességek és 150 km/órás széllökések jellemzik. Mozgásiránya még északnyugati, de egyre inkább északnak fordul. Haladási sebessége 20 km/óra.

A hurrikán tovább erősödik, pusztító ereje tovább növekszik. Miután előrejelzett pályája hétfőn pontosan a Bermuda-szigetek felett halad át, kiadták a hurrikán figyelmeztetést. Hatalmas károk várhatók. Az előrejelzett csapadékmennyiség: 250-300 mm, ami néhány óra alatt lehullik, a magyarországi fél éves értékeknek felel meg.

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy az úgynevezett óriáshullámok jóval gyakoribbak ebben a térségben, ahol az intenzív tengeri áramlatok elősegítik ezeknek a félelmetes monstrumoknak a kialakulását. Az óriáshullámok jellemző magassága 30 méter körül van, de elméletileg ennek kétszeresét is elérhetik, melyek ellen a világ legnagyobb óceánjárói is tehetetlenek lehetnek. A pontos előrejelzésük még megoldatlan, mindenesetre a mostani helyzetben, az erős tengeráramlásokkal szabdalt térségben nagyon megnőhet a titokzatos katasztrófákat okozó óriáshullámok kialakulásának a valószínűsége.

Pénteken hazánkban is voltak különleges viharok.

Részletes előrejelzésünk itt olvasható.