Különleges viharfelhő Érd felett

Vágólapra másolva!
A pénteki hidegfront átrobogása során sokfelé alakultak ki zivatarok, komoly viharok. Szöllősi Tamás olvasónk az Érd környéki különleges zivatar felhőzetéről készített egy sokatmondó képet, ami valószínűleg szupercellává is fejlődött.
Vágólapra másolva!

Mint arról pénteken beszámoltunk a hidegfront előtt és a front vonalában sokfelé alakult ki zápor, zivatar. Pénteken a felhősáv 11 környékén közelítette meg a fővárost. A budai hegyek előterében az ott gyorsan változó szélviszonyoknak köszönhetően rövid időre ismét egy összeáramlási zóna keletkezett, melyből egy 10-20 km átmérőjű zivataros tömb jött létre.

A radarképek tanúsága szerint a 11:30-tól 12 óráig tartó csapadék-intenzitás erősödés egy nagyjából kör alakú sávban történt, ami azt mutatja, hogy a frontvonal menti vékony feláramlási sávnál szélesebb objektum jött lére, a fent leírt összeáramlás következtében.

Forrás: ICI

Fotó: Szöllősi Tamás

Olvasónk intenzív csapadéktevékenységről szóló beszámolója és az elkészített kép alapján nem kizárható egy gyengébb, rövid időre fennálló szupercella létrejötte sem. A front gyors vonulása miatt azonban a helyi összeáramlási zóna gyorsan megszűnt, így a különleges felhőzet is hamarosan feloszlott.