A legerősebb hőhullám közeledik - rekordok dőlhetnek

Vágólapra másolva!
A hét végére tovább fokozódik a már eddig is rekordokat hozó forróság. Folyamatossá válnak a 35 fokos csúcshőmérsékletek. Vasárnaptól pedig minden eddiginél erősebb hőhullámra van kilátás, rekordok is dőlhetnek. A következő napokban egyre szárazabb levegő érkezik, ritkábbak lesznek a délutáni frissítő zivatarok is. Szombaton viszont egy legyengülő hidegfront a Dunántúlon okozhat heves viharokat.
Vágólapra másolva!

Nemhogy vége lenne a nagy melegnek, hanem a legfrissebb számítások szerint szinte elviselhetetlenné fokozódik a hőség. Az eddigi rendkívüli hőséghullámra egy minden eddiginél erősebb hőhullám rakódik rá a hét végétől. Az a hidegfront ugyanis, mely Nyugat-Európát elérte, a következő napokban fokozatosan legyengül. Várhatóan az Alpok térségében megáll és feloszlik. A fronttól keletre egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe is, így hazánkban a hét végéig tovább emelkedik a sokfelé a 35 fokot is elérő a nappali hőmérséklet.

A következő napokban, a folyamatos légköri kiszáradásának köszönhetően éjszakánként kissé felfrissül a levegő, legfeljebb rövid időre csökkenhet 20 fok alá a hajnali hőmérséklet, a nagyvárosok központi területein azonban 23-25 fokos hajnali minimumokra számíthatunk, alig lesz felfrissülés. Napközben sokfelé eléri, sőt meghaladja a hőmérséklet a 35 fokot. A szárazabb levegő mindenesetre némileg elviselhetőbbé teszi a rendkívüli tartós forróságot. Szombatig csökken a délutáni zivatarok valószínűsége és hevessége, egyre zavartalanabb lesz a napsütés, de elmarad az alkalmi felfrissülés.

A feloszló nyugat-európai front szombaton labilizálja majd a Dunántúli térséget, ezért ott heves nyári záporok, zivatarok, helyenként akár a hétfőihez hasonló felhőszakadás, jégeső alakulhat ki.

Vasárnap a kontinens nyugati partvidékére egy következő, markánsabb hidegfront érkezik, melynek keleti előterében ismét erőteljesebb meleg áramlás indul el Közép-Európa fölé. Úgy ígérkezik tehát, hogy a mostani hosszantartó hőségperiódusnak a csúcspontja a jövő hét elejére tehető, amikor nem elképzelhetetlen a brutális, 37-38 fokos aszfaltolvasztó hőség sem.

Időben készüljünk erre a várható, már-már példátlan hőhullámra, melyben sorozatban megdőlhetnek a hőségrekordok.