Európai kánikula, helyenként viharok

Vágólapra másolva!
A hét végén gyenge hidegfront okoz a kontinens nyugati tájain majd az Alpokban zivatarokat. A jövő hét első felében szinte egész Európában nyári idő várható, legfeljebb néhol frissítik záporok, zivatarok a nagy hőséget. Skandináviába is visszatér átmenetileg a nyár. A mediterrán vizek és a Fekete-tenger hőmérséklete 24-26 fokos.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európában a hét végén egy gyenge hidegfront halad át. A front mentén heves zivatarok alakulnak ki. Szombaton elsősorban Franciaországban, vasárnap az Alpokban és Németországban okoz viharokat a front. Mögötte néhány fokkal frissebb, átlagosan meleg levegő található. A viharokat érdemes figyelembe venni. Különösen a hegyvidéki területeken okozhat hirtelen, váratlan változást, az intenzív csapadék mellett átmeneti viharos szél is előfordulhat. Hétfőn már ismét erősít a nyár a térségben, a hét közepéig a kánikula lesz a jellemző a kontinens nyugati részén.

Az Alpok déli vidékein a jövő héten szinte minden nap számíthatunk délutáni viharokra. A tornyosuló gomolyfelhők rövidesen bekövetkező zivatart jeleznek előre. A térségben nagyobb túra esetén legyünk felkészülve az átmeneti csapadékra és széllökésekre. Az Északi-Kárpátokba készülőknek is délutáni zivatarokra kell készülniük különösen hétfőtől. A Magas-Tátra vidékén van nagy esély a viharok kialakulására.

A Földközi-tenger partvidékén a hétvégén általában felhő sem zavarja a kánikulát, legfeljebb a francia és olasz tengerpartra juthat le egy-egy rövid zivatar vasárnap. Érdemes a tengerparton maradni. A 25-26 fokos víz hűtő hatása egy-két kilométerig jelentős, távolabb elviselhetetlen a hőség. Különösen Spanyolország belső területein lesz nagy a meleg, ahol ezen a nyáron szinte már az a ritkaság, ha nincs 40 fok. Hétfőtől az Adria partvidékén frissíti délutánonként a kánikulát egy-egy nyári zápor, zivatar. A Fekete-tenger európai szakaszán tartósan száraz, napos idő alakul ki 30 fok körüli hőmérsékletekkel. A tenger vize ott 24-25 fokos.

Skandinávia is sokat melegszik a hét végén. Általában 25 fölött tetőzik a hőmérséklet, de elszórtan zápor, zivatar ott is kialakulhat. A jövő hét elején is folytatódik a nyári idő elszórtan záporokkal, zivatarokkal. A hét közepén várható lehűlés az északi államokban.