Hőségriadók sorozatban

Vágólapra másolva!
A fővárosban csütörtöktől a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt locsolókocsijai végzik a hűsítést az utakon. A jövő hétfőig tartó időszakban pedig az afrikai időjárás az országban szinte mindenütt kimeríti a másodfokú hőségriadó-készültség feltételeit. A nagyvárosokban a legmagasabb, harmadfokú készültég, a riadójelzés kritériumainak teljesítése sem elképzelhetetlen, ezért Budapest főpolgármestere hőségriadó terveket léptetett életbe. Az ANTSZ azonban nem számít erre, így a riadójelzés egyelőre nem lesz elrendelve.
Vágólapra másolva!

Tombol a nyár harmadik hőhulláma, mely az előzőeknél is erősebb felmelegedést hozott. Ráadásul a hőség tartósnak ígérkezik. Vasárnapig 35 fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk, ezt követően is csak egy-két fokos lehűlés várható. A tartós kánikula szervezetünket leterheli, munkavégző képességünket csökkenti. Különösen a gyermekek, idősek, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében kell óvatosnak lenni ezekben a napokban. Az ÁNTSZ bizonyos kritériumok alapján hőségriadót rendelhet el. A hőmérsékleti értékek figyelembevételével a következő napokban helyenkélnt akár a legnagyobb fokozatú hőségriasztás feltételei is kialakulhatnak.

A hőségriasztási skála három fokozatú. Az első fok egy figyelmeztetés, ezt akkor rendelik el, ha a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Másodfokú a készültség, amikor a napi középhőmérséklet 27 fok fölé emelkedik vagy legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Végül pedig harmadfokú készültségről vagy riadójelzésről beszélünk, amikor legalább három egymást követő napon 27 fok fölött van a napi középhőmérséklet, illetve ez várható. A hőségriadó egy adott helységre vonatkozik.

Pénteken a nagyvárosokban általában, továbbá egyes melegebb térségekben azokon kívül is teljesült a 27 fokos átlag elérése, de 3 napos átlagban a 25 fok már szinte mindenütt.

Az ANTSZ közleménye alapján a pénteki 27 fokot meghaladó középhőmérséklet ellenére a harmadfokú készültség elrendelésére egyelőre nincs szükség, hiszen a következő napokban az előrejelzések alapján kis mértékben csökken a középhőmérséklet.

Hétfőtől várhatóan a nappali maximumok árnyalatnyit visszaesnek, a hajnali hőmérsékletek azonban nem csökkennek.

A nagyvárosok hősziget hatása különösen a minimum hőmérsékleteknél érvényesül. Például Budapest belvárosában derült, szélcsendes hajnalonként akár 5-7 fokkal is melegebb lehet, mint a külvárosban. Ezért a belső területeken a 27 fokos középhőmérséklet-kritérium akár szerdáig is folyamatosan fennállhat.