Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Mexikó északnyugati partvidékétől jó néhányszáz kilométerre nyugatra két, kis-közepes méretű hurrikán szinte egy időben van jelen. Az előrejelzések alapján néhány napos életük folyamán jelentős lakott területeket nem érintenek.
Vágólapra másolva!

A 2006-os hurrikán szezon igazából még csak most indult be. A hurrikánok megjelenésének két fő helyszíne a Mexikói-öböl és a Csendes-óceán keleti, Mexikó közeli partvidéke. A trópusi ciklonok nagyjából az északi szélesség 5-10. foka között képződnek, majd innen általában északabbra vonulnak.

A héten a Csendes-óceán keleti medencéjében két trópusi ciklon is keletkezett: a Bad és a Carlotta hurrikán. Klasszikus értelemben csütörtökön még csak a Bad hurrikán számított igazi trópusi ciklonnak, hiszen itt a légörvény közepén a jellegzetes felhőmentes terület, a "szem" már kialakult. A Carlotta átmenet a trópusi vihar és a trópusi ciklon között, mert ugyan a szem még nem látható, de az örvényes szerkezet már felépült.

Forrás: ICI

Nyugatabbra a Bad már igazi trópusi ciklon, jól látható a "szem".

A Bad hurrikán egy nappal előrébb van a kifejlettségben. Középpontjában 953 milibar nyomást becsülnek, mely jóval alacsonyabb, mint a legerősebb mérsékelt övi ciklon esetében. A hurrikán szeme nagyjából 30 km volt csütörtök délelőtt. A legnagyobb szélsebesség meghaladta az óránkénti 160 kilométert, de a lökések 200 km/óra felett voltak. Az óceánon helyezkedik el jelenleg a Bad hurrikán, és az floridai meteorológusok előrejelzései szerint nem is fog szárazföldet érni. Péntektől fokozatosan szelídül, valamikor vasárnap-hétfő tájékán várhatóan megszűnik.

A Carlotta hurrikán még egy-két napot erősödik, és az előrejelzések szerint a szem is kialakul benne. Ennek köszönhetően igazi trópusi ciklonná válik. A jelenlegi 981 milibar középponti légnyomás megegyezik egy markáns európai ciklon középpontjában mért értékkel. A következő napokban azonban határozottan süllyed a nyomás. A jelenlegi 150 km/órás széllökések szombatra jelentősen felerősödnek. Az előrejelzések szerint a Carlotta sem ér szárazföldet, a tenger felett fog várhatóan szétesni a jövő hét elején.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről