Tetőzik a spanyol hőség

Vágólapra másolva!
Vasárnap már sokfelé elérte a hőmérséklet az Ibériai-félszigeten a 40 fokot, hétfőn helyenként a 45 fokot is megközelíti. Az üdülőterületeket a tenger közelsége hűti, a szárazföld belsejében veszélyes a hosszabb idejű tartózkodás.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten tartósan délkeleti áramlás alakult ki a Pireneusi-félsziget felett. Az Algériában felhalmozódott forró levegő a Földközi-tenger nyugati, leszűkült vége felett átkelve érkezett Ibériába. Vasárnap már sokfelé meghaladta a hőmérséklet a 40 fokot árnyékban.

Spanyolországban a domborzat és a tengertől való távolság határozza meg a nyári hőség erősségét. Ezért a viszonylag alacsonyan fekvő, a partoktól több mint 20 km-re lévő helységekben tud leginkább felmelegedni a levegő. Ennek megfelelően a legnagyobb forróság Sevilla környékén tapasztalható. Nem csoda, hogy ott mérték a kontinensen az eddigi legmelegebbet 1881. augusztus 4-én, amikor pontosan 50 fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Bár hétfőn és kedden közel leszünk a rekord értékhez, megdöntése nem túl könnyű. A magasban érkező forró levegő ugyanis kedvez a fátyolfelhő-képződésnek, de ennél lejjebb is előfordulnak ilyenkor melegfronti rétegfelhők. A visszafogott sugárzás megakadályozhatja a rekorddöntést. Egyébként néhány éve pont ez történt, amikor végül is 46 fokra melegedett a levegő, miközben komoly esély volt az abszolút maximum megdöntésére.

A tengerparti üdülőket nem érdemes elhagyni, ott ugyanis a víztömeg jelentős hűtő hatással bír, mely akár 6-8 fokos is lehet. A szárazföld belsejébe azonban csak megfelelő - nap ellen védő - öltözetben és sok folyadékkal szabad napközben bemerészkedni.

Kedd délután Spanyolország északi részén igen heves zivatarok jelennek meg, melyek egy-két fokkal lehűtik a levegő. A hét második felében ismét előfordulhatnak negyven fok feletti értékek.