Országszerte heves zivatarok

Vágólapra másolva!
Vasárnap délelőtt a sok napsütést követően, az Északi-középhegységben kezdtek el tornyosulni a gomolyfelhők, és sokfelé már akkor záporok, zivatarok alakultak ki. Délután síkvidéken is megjelentek a zivatarok, néhol felhőszakadás, jégeső kíséretében.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medence fölötti légkör mérsékelt labilitással rendelkezik. Ez annyit jelent, hogy a viszonylag nagy délelőtti, napsütés általi energia-gyűjtés után elszórtan, de akár intenzív formában is kitörhetnek zivatarok.

A hegyvidékek kedveznek a kezdeti kialakulásnak, ezért délben a Kárpát-medence szinte minden peremvidékén kialakultak zivatarfelhők. Az Északi- és Keleti-Kárpátokban, a körösök forrásvidékén és az Alpok keleti szélén. Délután már az Alföldön is számos helyen tört ki zivatar.

Általában gyors lefolyású intenzív csapadékról van szó, de helyenként több zivatar összeállásából akár fél-egy órás felhőszakadás alakul ki. Néhol jégeső kíséri a csapadékot. Zivatarok környezetében heves széllökések is előfordulnak, melyek szintén veszélyforrást jelentenek.

Estig számíthatunk intenzív zivatarokra, akkor főként síkvidéken. Naplemente tájékán a változatosan szép égkép és a sokfelé előforduló szivárvány okozhat szép látványt. Az éjszaka már szinte mindenütt csendesnek ígérkezik, csak a zivatarok magas szintű, fátyolos maradványfelhői jelzik a néhány órával előbbi viharokat.

A következő napokban átmenetileg csökken a zivatarok kitörésének esélye, de az egész ország területén egy-két zivatarral azért számolni lehet, melyek intenzitása nem marad el a mostaniakétól.