Veszélyes hőség Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Hosszantartó, erős hőhullám árasztotta el Spanyolországot a napokban. Már vasárnap sokfelé átlépte a hőmérséklet a 40 fokot, de hétfőn és kedden ennél is forróbb a levegő. Nem csak a mértéke, sokkal inkább a hőhullám tartóssága teszi rendkívül veszélyessé.
Vágólapra másolva!

Közel másfél hete igen kemény forróság uralkodik Algéria tengertől távolabb eső vidékein. A szombaton megindult kedvező légáramlatoknak köszönhetően a forró légtömeg megindult északkeleti irányba, és fokozatosan rááramlik Ibéria déli vidékeire.

Napok óta előfordulnak 35 fok feletti hőmérsékletek Spanyolországban, de a negyven fokot vasárnap lépte át. Szerdáig nagy térségben emelkedik 40 fok fölé napközben a hőmérséklet, sőt Sevilla környékén a 45 fok sem elképzelhetetlen. Egyébként éppen itt mérték Európa legmagasabb hőmérsékletét: 1881. augusztus 4-én pontosan ötven fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

Bár a napokban közel leszünk ehhez az értékhez, a rekorddöntés nem túl könnyű. A magasban érkező forró levegő ugyanis kedvez a fátyolfelhő-képződésnek, de ennél lejjebb is előfordulnak ilyenkor melegfronti rétegfelhők. A visszafogott sugárzás megakadályozhatja a rekorddöntést. Egyébként néhány éve pont ez történt, amikor végül is 46 fokra melegedett a levegő, miközben komoly esély volt a rekorddöntésre.

Kontinensünkön, de még Spanyolországban sincs esélye más nagyvárosnak, hogy ehhez hasonlóan magas hőmérsékleteket érjen el. Sevillában együtt vannak olyan kedvező feltételek, mint például az Afrikai "hőközponthoz" való közelség, a tengertől való viszonylagos távolság, ahol a hűtő hatás nem érvényesül és az alacsony fekvés.

A napokban Spanyolországba utazóknak ajánlatos a part menti üdülővárosokban maradni, mert ott a tenger hűtő hatása nem engedi felforrósodni a levegőt. Akik mégis a szárazföld belsejébe mennek, mindig gondoskodjanak a naptól védelmet adó öltözetről és sok-sok folyadékról!