Hatalmas zivatarok, viharok Európában

Vágólapra másolva!
Európa időjárása viszonylag konszolidálódott a hónap közepén. Mind a nagy hőségek, mind az átlagosnál sokkal hűvösebb területek aránya csökkent. Egy hullámzó frontzóna mentén azonban ismét megerősödik a csapadéktevékenység és sokfelé kell extrém mennyiségekre és nagy viharokra számítani.
Vágólapra másolva!

Kontinens-szerte az átlaghoz közeli hőmérsékleti értékek jellemzik a 2006. júniusának közepét. A korábbi 40 fokos hőségek átmenetileg eltűntek a mediterrán térségből, helyette 30 fokos átlagos nyár uralkodik. Ugyanakkor a kontinens északabbi területein is csak fél-egy napra érkezik olyan hidegfront, mely alacsonyan tartja a hőmérsékleteket.

Ebben a helyzetben Spanyolországtól az Alpokon át nagyjából az Északi-Kárpátokig húzódik egy hullámzó, gyenge frontzóna. A frontzóna alapfelhőzete jobbára szakadozott, csak néhol van tartósabb borultság. Ugyanakkor a front mentén instabil hőmérsékleti rétegződés jött létre, mely kedvez a zivatarok kialakulásának. A déli napmagasság éves maximumán érte el, így a naposabb periódusokban hatalmas energiát nyel el a légkör alsó része. Az nagy energia főként délutánonként igen heves zivatarokat gerjeszt. A helyenként felhőszakadás intenzitású csapadékokat átmeneti viharos széllökések kísérik.

A 17-18-i hétvégén és az azt követő néhány napban fennáll a hullámzó frontzóna, melynek mentén elsősorban a hegyvidéki területek közelében várható viharok kialakulása.

A fronttól délre kánikula uralkodik, mely várhatóan fokozódik a következő napokban.